Ako ste ljubitelj Pinteresta i uživate pregledavajući  izbor hrane poput mene, sigurna sam da ste vidjeli fotografije ove nevjerojatne slastice. Postoje mnogi recepti, ali svi su slični.

Možete napraviti svoje tijesto ili, poput mene, koristiti smrznuto lisnato tijesto kupljeno u trgovini. Puno je lakše i puno brže!

Recept:

1 lisnato tijesto

2 crvene jabuke

sok od pola limuna

1 žlica cimeta

3 žlice marmelade od marelice

šećer u prahu za ukrašavanje (po želji)

 

Vrijeme pripreme:  oko 20 minuta za pripremu, plus 45 minuta za pečenje

Upute:

  1. Lisnato tijesto  ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi
  2. Pripremite posudu napola napunjenu vodom i limunovim sokom. Prerežite jabuke na pola, uklonite jezgru i narežite jabuke na tanke kriške kao papir. Ostavite koru jer će dati crvenu boju vašim ružama. Narezane jabuke odmah stavite u posudu kako ne bi promijenile boju.
  3. Jabuke u posudi  stavite u mikrovalnu na tri minute, ako nemate mikrovalnu, možete ih kuhati isto tri minute na štednjaku. Bit je u tome da jabuke omekšaju  kako bi se mogle savijati bez lomljenja.
  4. Lisnato tijesto odmotajte preko čistog i blago pobrašnjenog pulta. Pomoću valjka za tijesto razvucite tijesto u pravokutni oblik veličine oko 30 x 22 cm. Izrežite tijesto u 6 traka.
  5. U posudu stavite tri žlice marmelade od marelice koju ćete promiješati sa dvije žlice vode i pogrijati na štednjaku kako bi se lakše razmazivala kada je budete nanosili na tijesto.  Na svaku traku tijesta rasporedite tanki sloj marelice.
  6. Zagrijte pećnicu na 190º. Ocijedite jabuke.
  7. Kriške jabuke rasporedite na tijesto, preklapajući  ih kao latice jednu preko druge. Pazite da gornji dio (strana kože) kriški malo strši iz trake. Pospite cimetom.
  8. Preklopite donju stranu tijesta preko naslaganih jabuka.  Motajte od jednog kraja tijesta prema drugome. Budite pažljivi i trudite se zadržati kriške jabuka na mjestu.  Kada se ruža formirala, na kraju zatvorite rub tijesta pritiskajući prstom i stavite ga u kalup za muffine. Nije potrebno namazati kalup za muffine ako je silikon. U suprotnom, podmažite maslacem i brašnom.
  9. Učinite isto za svih 6 ruža. Pecite na 190°C oko 40-45 minuta, dok se tijesto potpuno ne ispeče.

NAPOMENE: Prije vađenja ruža iz pećnice provjerite je li pecivo iznutra potpuno pečeno! Ako nakon prvih 30 minuta jabuke počnu gorjeti na vrhu, premjestite posudu na nižu rešetku pećnice i dovršite pečenje. Posljednjih 10-15 minuta možete i labavo prekriti aluminijskom folijom kako ne biste opekli gornji dio. Kada su gotove pospite ih šećerom u prahu.

Najbolje ih je jesti odmah nakon pečenja, dok su još tople i svježe.

Mogu se čuvati u nepropusnoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana ili u hladnjaku do tri dana. Uvijek ih možete zagrijati nekoliko minuta stavljanjem u pećnicu prije posluživanja

Moja reakcija na članak je...
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0