Kažu da je rigojanči je za identitet Rijeke važan koliko i Palach i NK Rijeka. Smatrali su ga biserom lokalnog stanovništa.
Ovaj recept sam preuzela sa Coolinarike, objavila ga je gospođa pod imenom Cool Chef MajdaH. Prvo me privukao izgled, a presudilo je što ima okus po kavi. Prvi put sam ga pravila i iskreno ne znam hoću li opet jer je malo zahtjevan za moj pojam. Iako, isplatilo se “pomučiti” jer okus je savršen. Izgledom je isto ok, kao što vidite u naslovnoj fotografiji.
Sastojci
-
PRELJEV ZA BISKVIT
-
1 šolja crne kafe
-
ŽUTA KREMA
-
200 gr šećera
-
2 kesica vanilin šećera
-
250 ml mlijeka
-
4 kom. žumanjaka
-
3 kašike brašna (ili 1 kesica pudinga od vanilije)
-
250 gr maslaca ili margarina
-
ŠAUM
-
250 gr šećera
-
2 fildžana vode
-
4 kom. bjelanjaka
-
GLAZURA
-
100 gr čokolade za kuhanje
-
3 kašike ulja
-
malo margarina
Priprema
-
1.
BISKVIT:
Umutiti 6 žumanjaka te dodati šećer i 3 kašike vode. Dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Potrebno je neprestano miksati.
U drugoj posudi umutiti 6 bjelanjaka. Bjelanjke sjediniti sa smjesom i dobro izmiksati.
Gotovu smjesu za biskvit izliti u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje.
-
2.
Kada se biskvit ohladi presijeći ga preko sredine tepsije i poprskati ga kafom.
-
3.
ŽUTA KREMA:
Sastaviti mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom te ostaviti da prokuha.
Posebno umutiti 4 žumanjka. U drugoj posudi umutiti puding ili brašno sa mlijekom te sjediniti sa žumanjcima.
Sve skuhati u mlijeku.
Kada se smjesa ohladi dodati maslac ili margarin i dobro izmiksati.
-
4.
ŠAUM:
Šećer i vodu kuhati dok se smjesa malo ne zgusne.
Posebno umutiti 4 bjelanjka.
Vrelo šerbe polako sipati u bjelanjke i neprestano miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti šaum.
-
5.
Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko ohlađenog kolača.
-
6.
FILOVANJE:1. biskvit,2. žuta krema,3. biskvit,4. šaum5. glazura.
Moja reakcija na članak je...
+1
3
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1