Rigojanči – ukusan kolač za jesti, ali (meni) je bio naporan za napraviti

rigojanči

Kažu da je rigojanči je za identitet Rijeke važan koliko i Palach i NK Rijeka. Smatrali su ga biserom lokalnog stanovništa.

Ovaj recept sam preuzela sa Coolinarike, objavila ga je gospođa pod imenom Cool Chef MajdaH. Prvo me privukao izgled, a presudilo je što ima okus po kavi. Prvi put sam ga pravila i iskreno ne znam hoću li opet jer je malo zahtjevan za moj pojam. Iako, isplatilo se “pomučiti” jer okus je savršen. Izgledom je isto ok, kao što vidite u naslovnoj fotografiji.

Sastojci

Priprema

  1. 1.

    BISKVIT:

    Umutiti 6 žumanjaka te dodati šećer i 3 kašike vode. Dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Potrebno je neprestano miksati.

    U drugoj posudi umutiti 6 bjelanjaka. Bjelanjke sjediniti sa smjesom i dobro izmiksati.

    Gotovu smjesu za biskvit izliti u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje.

  2. 2.

    Kada se biskvit ohladi presijeći ga preko sredine tepsije i poprskati ga kafom.

  3. 3.

    ŽUTA KREMA:

    Sastaviti mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom te ostaviti da prokuha.

    Posebno umutiti 4 žumanjka. U drugoj posudi umutiti puding ili brašno sa mlijekom te sjediniti sa žumanjcima.

    Sve skuhati u mlijeku.

    Kada se smjesa ohladi dodati maslac ili margarin i dobro izmiksati.

  4. 4.

    ŠAUM:

    Šećer i vodu kuhati dok se smjesa malo ne zgusne.

    Posebno umutiti 4 bjelanjka.

    Vrelo šerbe polako sipati u bjelanjke i neprestano miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti šaum.

  5. 5.

    Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko ohlađenog kolača.

  6. 6.

    FILOVANJE:1. biskvit,2. žuta krema,3. biskvit,4. šaum5. glazura.

     

Moja reakcija na članak je...
+1
3
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0