Ukusna, savršena i jednostavna – štrudla od jabuka

Jabuke spadaju u porodicu ruža, a porijeklom su iz središnje Azije. Za njihovo širenje na zapad zaslužni su Stari Rimljani.

Jabuke štite od bolesti i produžuju život, a baš zbog toga su ih nekoć obožavali kraljevi i vladari. U nastavku Vam donosimo recept za štrudlu od jabuka koju će voljeti svako nepce i koju ćete praviti više puta nakon što je jednom probate.

Tijesto:

  • 30 dkg brašna
  • 14 dkg maslaca
  • 1 jaje
  • 4 žlice ruma
  • 4 žice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • 1/2 praška za pecivo

Punjenje:

  • 5 jabuka
  • cimeta po želji
  • 10 dkg šećera

Premazati:

  • 1 razmućeno jaje
  • malo maslaca

Umijesiti tijesto, a zatim ga ostaviti da odstoji pola sata. Po potrebi dodati još brašna. Nakon pola sata tijesto razvaljati na 1/2 cm debljine, a onda ga prepoloviti na dva jednaka dijela.

Po sredini dodati naribane jabuke, cimet i šećer, a onda preklopiti tijesto – prvo krajeve a onda sa strane.

 

Nakon što ste sve to napravili, tijesto premazati razmućenim jajem i staviti nekoliko kockica maslaca kako bi nakon pečenja ostalo mekano. Peći na 175° sve dok ne dobije zlatnu boju (oko 35 minuta).

Štrudlu od jabuka, po želji, posuti šećerom u prahu i servirati uz puding od vanilije koji ćete napraviti po uputstvima sa vrećice.

Uživajte u malim, slatkim zalogajčićima i javite nam u komentare ako ste isprobali recept!

Sigurni smo da nećete požaliti!

Moja reakcija na članak je...
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0