Anamaria Vidačak:”Ne želim da me moja invalidnost spriječi u ostvarenju snova!”

Anamaria Vidačak rođena je 15.12.1989. godine u Mostaru gdje joj se stanje pogoršalo jer je rođena dva mjeseca ranije.

Dva mjeseca provela je u inkubatoru gdje je trebala doseći  tjelesnu težinu od 2 kg kako bi se poduzeli liječnički zahvati u Zagrebu u bolnici “Rebro”. Sa dva ipo mjeseca napravljen joj je prvi kirurški zahvat u predjelu glave i otkriven je Hidrocefalus – ugrađena je hidrocefalus pumpica. Nagomilavala se moždana voda i pravila je pritisak na mozak, a pumpicom koja je spojena s mokraćnim kanalima omogućeno je da višak vode odlazi prilikom mokrenja kako se ne bi oštetio mozak i pravilan razvoj. Tri puta je rađena revizija pumpice, a kada se stanje 2002. godine pogoršalo rađena je nova operacija koja nije bila uspješna. Tijekom operacije dobila je zaraznu bakteriju i preboljela je gnojni meningitis zbog kojeg je ostala bez sluha. Funkcija sluha iznosi 10%, što znači da joj je sluh oštećen za 90%, ali Anamaria je veliki borac i sporazumijeva se tako što čita s usana tijekom komunikacije s ljudima.

Anamaria je prije par dana na svom Instagram profilu objavila IGTV video u kojem opisuje poteškoće s kojima se susreće prilikom traženja posla, a video možete pogledati ovdje:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Vidačak (@_sinjorina_ana_)

Anamaria je kao što smo već ranije spomenuli, veliki borac. Ona ne dozvoljava da joj oštećenje sluha, s kojim se godinama nosi, bude prepreka u životu ma koliko god teško bilo. Anamaria zbog istog problema nikada nije mogla polagati vozački ispit pa je dosta ograničena što se tiče prijevoza i bilo bi idealno kada bi joj se omogućila prilika da radi u Mostaru, gdje živi. Anamaria je pozitivna i uvijek nasmijana djevojka koja se školovala bez ikakvih privilegija. Završila je Srednju školu likovnih umjetnosti s vrlo dobrim uspjehom, a kasnije upisuje i završava fakultet, gdje stječe zvanje profesorice likovnih umjetnosti.

Anamarija voli fotografiju, djecu, životinje i jako je uspješna u komunikaciji s ljudima. Anamarija živi od mjesečne pomoći koju joj je dodijelio “Centar za socijalni rad Grada Mostara”, točnije, od Osobne invalidnine koja iznosi 82,32 KM, što nije dovoljno za život – ako ćemo biti realni.

Prije cijele situacije s ovim virusom Anamaria se odlično snalazila, pronalazila je sebi sezonske poslove koji nisu bili idealni, radila je kao pomoćni fotograf, slikala je i prodavala svoje radove, ali sada je sve to malo otežano i Anamaria treba našu pomoć.

U videu koji je objavila na svom Instagram profilu navodi na koji način je poslodavci mogu zaposliti. Poslodavac koji je zaposli i prijavi ima olakšice od države, a samim time Anamaria ima osigurane prihode od strane biroa. Kako bismo bili sigurni na koji način je to moguće, danas smo skupa s Anamariom otišli u Službu za zapošljavanje gdje ćemo točne informacije dobiti u petak. Za sada sve što znamo je to kako treba biti otvoren natječaj na koji se ona treba prijaviti kako bi joj se to omogućilo. Jedan je već prošao, a drugi natječaj za sufinanciranje biti će 26.,27., i 28.5.2021. godine pod nazivom “Tražim poslodavca 2021.”, gdje će ona okušati svoju sreću ali to opet nije dugoročno rješenje.

Anamaria bi voljela pronaći stalni posao i poslodavca koji će razumijeti njenu situaciju te odlučiti surađivati s njom bez iznenadnih preokreta s kojima se susretala do sada. Naime, često puta obećaju joj posao, kažu da razumiju njene teškoće, a onda već poslije nekog vremena krenu žalbe i opet ostane bez posla.

Anamaria ne odustaje od svojih snova i kroz sve ovo ide sama, a sada treba našu pomoć. Njena priča je velika inspiracija za sve ljude, kako se čovjek treba boriti i vjerovati u bolje sutra unatoč kočnicama koje nas spriječavaju da normalno živimo.

Nadam se da ćemo joj omogućiti ono što traži, a to je samo normalan život i normalne uvjete za živjeti.

Moja reakcija na članak je...
+1
47
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1