Hoće li NS BIH kazniti klubove iz Sarajeva zbog podrške optuženom generalu?

Na današnjoj utakmici u Sarajevu između FK Sarajeva i FK Željezničar došlo je do incidenta.

Navijači su postavili na vidljivo mjesto poruku podrške optužnem generalu takozvane ARBiH, Atifu Dudakoviću. Dudaković se već nekoliko dana nalazi u Sarajevu u bolnici na Podhrastovima radi zaraze Corona virusom, te je ovo već druga podrška bošnjačkog naroda optuženom Dudakoviću za ratne zločine na području Bihaća.

Sud Bosne i Hercegovine je 2018. godine u cijelosti potvrdio optužnicu za ratne zločine podignutu protiv Dudakovića.

Podsjetimo, on je i glavni osumnjičeni za smrt Vlade Šantića generala HVO-a, čije ubojstvo nikad nije razriješeno. Generala HVO-a Vladu Šantića odveli su u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine iz sjedišta HVO-a u Bihaću, pripadnici Vojne policije Armije BiH.

S pratnjom je stigao u hotel Sedra u kojemu se proslavljao Dan žena, a tamo je bilo cjelokupno vodstvo takozvane Armije BiH, uključujući generala Dudakovića. Po medijskim navodima nakon prepirke s Dudakovićem, Šantića je u nepoznatom pravcu odveo zapovjednik Vojne policije, Hamdija Abdić Tigar, od kada mu se gubi svaki trag.

Prije 9 godina u Širokom Brijegu su na jednoj utakmici postavljene fotografije hrvatskih generala, Ante Gotovine i Mladena Markača. Disciplinsko povjerenstvo Nogometnog saveza BIH kaznilo je NK Široki Brijeg sa 3.000 KM i jednom utakmicom bez gledatelja.

Hoće li ova zemlja ostati podjeljena i sklona dvostrukim mjerilima i u nogometu kao i u slučaju suđenja za ratne zločine – ostaje nam vidjeti.

Mi pozivamo NS BiH da nas razuvjeri, te da kazni odgovorne za današnji incident.

Moja reakcija na članak je...
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0