Josipa Milas: Hercegovina, crna kava i brkovi

Kada ti u Hercegovini kažu: “Dođi na kavu!” – to je poziv koji se ne odbija. Vrlo je moguće da ta kava neće biti kava, nego sok, pivo, čaj, pelinkovac ili kakav domaći liker.

“Dođi na kavu!” – je rečenica koja se kod nas dnevno izgovori barem pet puta.

“Je l’ netko za kavu?” – je poziv za malo dnevnoga odmora ili razgovora u sred dana, kada je cijela obitelj u svojim obavezama. Tada se kava pretvara u razgovore.

Naravno, uvijek postoji osoba, (a kod nas sam ja) koja tu istu kavu nikada nije popila do kraja. No, kako reći ne? Kada si hercegovačko dijete, od malih nogu gledaš kako odrasli uživaju u kavama i često dođe do nekih rasprava, smijeha, a nerijetko i verbalnog sukoba najčešće oko, vjerovali ili ne – gluposti.

No, kao dijete, promatras svoje roditelje i želiš tu kavu probati, čekaš onaj trenutak kada ustanu od stola ili se zamisle, da ju probaš.

“Od kave rastu brkovi i rep.” – rečenica je na kojoj su djeca sa hercegovačkog kamena odrasla. No, nije to od kave. Shvatili smo to sada u vrijeme korone. Velika većina nas ima tu čast da sa 14 godina popije svoju prvu kavu, prije škole, u 7 jutri.

To je zapravo mlijeko s malo kave, no ti si tako ponosan na sebe i odrastao, a tek tvoja baba! Jedva čeka još koju godinu, pa da te ponosno upita “Kaš se udavati?”.

Sa 15 godina već si velika i u lokalnom školskom kafiću piješ ness od vanilije ili čokolade, a ako nemaš dovoljno novca onda kratku s mlijekom. Al’ kava ti već uđe u vene. Doma protestiraš i roditelje tražiš da kupuju moderne kave, a ne crnu. Do kraja srednje škole piješ te neke moderne kave i sve želiš probati, od 3u1 do espressa, cappuccina…da bi se nekada u nekoj odrasloj fazi života vratio prvoj i jedinstvenoj kavi “turskoj, crnoj”, dok gledaš njihove serije i odmaraš mozak od svega što nije lijepo kao kava.

Kava je također i tipični hercegovački poklon za goste uz također, najpoznatiji sok u Hercegovini – sok mućavac. Njega sa kavom i domaćicom staviš u kesu kada ideš u goste ili doktoru. To može biti bilo tko drugi, koga želiš malo podmititi. Znam, ovo nije lijepo pisati, no to je Hercegovina. Taj običaj da smo dobri gosti i sjajni domaćini je u nama. Zbog gostiju najčešće “načimamo” pršut kojeg također jedemo u visokim brojevima na kalendaru uz dobro nam poznati margarin i Podravkin pekmez od šljiva.

Dakle, kada vas Hercegovac pozove na kavu, budite sigurni da ste mu draga osoba. Jer ne poziva se svatko na kavu. Sigurno ćete i nešto ukusno kod njega prigristi prije kave, npr., pršuta i ušipaka. Također, velika je mogućnost da će kava postati neko alkoholno piće.

Autor: Josipa Milas

Moja reakcija na članak je...
+1
8
+1
2
+1
0
+1
3
+1
2
+1
2
+1
0
Prethodni članakDario Pehar: Ibiza – otok glazbe, sunca i pozitive
Sljedeći članakNovi filmovi, TV serije i glazbeni albumi u svibnju
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.