Marijo Soldo o Stipića livadi – zločinu za koji još nitko nije odgovarao

“Muslimanska takozvana Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.”

Nema stanovnika Širokog Brijega i okolice, a da ne znaju za našeg Marija Soldu. Soldo je maratonac koji je sudjelovao na brojnim lokalnim, ali i inozemnim maratonima. Uvijek i svugdje s ponosom nosi naš grb i boje naše zastave.

Kao Širokobriježanka, osobno sam ponosna na osobu kao što je Soldo jer on, osim svoje energije, na maratonima prenosi istinu. Onu našu, tešku, bolnu istinu, onu koju netko želi sakriti.

Soldo je posebno poznat po predstavljanju onih koji više ne mogu govoriti u svoje ime. On je glas nijemih žrtava Stipića livade.

Tu iznad nas, pokraj Blidinja, na Stipića livadi se dogodio jedan od najbrutalnijih ratnih zločina nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a.

Još jedan zločin, za koji su naši sudržavljani nijemi, a stranci i pravda gluhi i slijepi.

Zločin o kojem se zna sve, a ne zna se ništa. Zločin koji po svojoj podmuklosti, svireposti i danas, nakon 28 godina, ulijeva jezu, ali i ogromno poštovanje prema svima koji su tu završili svoj ovozemaljski život.

Ideja je bila da napravimo intervju, ali ipak se pretvorio u ovu priču o Soldinu projektu u kojem se isprepliće i njegova životna priča.

Soldo je i sam bio pripadnik Druge gardijske brigade, te je dosta tih momaka poznavao i osobno.

Kako on kaže: “Imao sam čast da ih poznajem”.

Ovo je njegova priča 

“Pošto sam veliki zaljubljenik u trčanje i trčim dosta memorijalnih maratona po RH, došla mi je ideja da napravim memorijalni maraton u čast svim braniteljima HVO-a.

Rodom sam iz sela Britvica, a Britvica je dala nekoliko pripadnika HVO-a koji su tu nastradali.

Krenuli smo iz sela Izbično, od groba Dražena Pavkovića koji je na svirep način ubijen na Stipića livadama.

Ovo je već deveti maraton posvećen Stipića livadi.

Ima jako puno mladih momaka koji žele sudjelovati, a nisu trkači, nego su rodbinski vezani za naše žrtve i jednostavno žele iskazati na neki način počast žrtvama.

Naša ruta kreće selima, Izbično, Britvica, Rakitno, Blidinje i cilj su Stipića livade.

Trči se kolko se može, jer ovo nije natjecanje, ovo vam je više zavjet , a i doprinos istini.”

“Znaš…”, nastavio je Soldo svoju priču, “…to imaš neki poziv od Boga, jer nema dana kada dođem na Blidinje, a da ne posjetim Stipića livade. Svi koji dođu prvi put osjete nešto neviđeno u zraku. Tu, kao da je vrijeme stalo!

Tužno je jer znam što se dogodilo. Strašno je jer sam svjestan koje su muke prošli moji prijatelji i sunarodnjaci, te koja su zvjerska iživljavanja tu bila.Teško je to i bolno za svakoga, a posebno za njihove obitelji jer nikada nitko nije odgovarao za ovaj zločin. Ovo što ja radim je moj doprinos, ovo radim iz srca i ljubavi prema mojim suborcima i želja mi je da se ovaj maraton nastavi. Ne želim se zaborave njihova imena i nema dana da ne molim za duše koje su nastradale ovdje.

Da je ova ruta malo laganija i da polazak nije sasvim rano i moja kćerkica Marta bi trčala.

Ako Bog da, i ona će nam se kroz koju godinu pridružiti.

Nas ima oko 15, što trkača što logistike. Pošto nemamo vozila, a imam puno podršku od mojih prijatelja iz RH, točnije od udruge “Heroji ne umiru” – inače sam njihov počasni član, jer dosta ljudi ne zna ni šta se dogodilo, ali pošto dosta trčim po Hrvatskoj oni su upoznati sa cijelim događajem.

Naša ekipa iz GSS-a nam je jedini sponzor.

Najgore mi je od svega što već 28 godina nitko za ova brutalna ubojstva nije odgovarao.

Ja ću trčati! Trčati ću za spomen, za istinu, za pravdu, za život! 

To je ono što imam, a želim da nam se i drugi pridruže, jer što možeš o sebi znati, ako istinu o žrtvi svoga naroda ne možeš podnijeti!”

Imena nastradalih možete poslušati ovdje:

Uredništvo portala Hercegovka.hr zahvaljuje se gospodinu Mariju Soldi na priči koju je podijelio s nama i želimo mu mnogo uspjeha u budućim projektima.

Autor: Marija Pinjuh/Hercegovka.hr
Moja reakcija na članak je...
+1
1
+1
7
+1
1
+1
1
+1
2
+1
0
+1
3