MITOmir, korupcija i ostale vrijednosti BiH

Živimo u državi u kojoj su pravda i poštenje nepoznanica gotovo u svim segmentima života kada su nadređeni u pitanju.

Država smo koja se mnogo razlikuje od bilo koje druge države na svijetu. Ovdje vam životopis nije potreban, traže vam ga zbog protokola i uopće nije važno što će u njemu biti napisano. Kako biste dobili radno mjesto potrebno vam je poznavanje neke utjecajne osobe koja će vam obećati posao, a onda vam je potrebna podeblja koverta u koju ćete smjestiti određenu sumu novca koja će se uručiti onome tko vam daje posao.

Jednostavno, zar ne?

Nerijetko se dogodi da mladi završe fakultet kako bi jednostavnije pronašli posao u struci, a pronalazak istog pretvori se u noćnu moru. Takvi mladi na kraju isele iz države i rade posao za koji su prekvalificirani.

Što se tiče fakulteta i profesora, točno se može prepoznati tko istinski radi svoj posao, a tko je uposlen jer poznaje dekana. Način izražavanja osobe koja istinski radi svoj posao je kulturan, profesionalan i na razini onoga što se od jednog profesora očekuje, dok s druge strane postoje profesori koji se izražavaju kao da su došli ravno s ulice, nemoćni da sastave prosto-proširenu rečenicu, a kamo li da predaju svoj kolegij onako kako bi trebali.

Ova druga vrsta profesora maltretira studente. Što se pravde tiče, mnogi studenti se ne usude reagirati jer ne bi ništa postigli.

“Znate li vi tko sam ja?” – je upitna rečenica koja vam izazove jezu kada je čujete, tada poželite svijet okrenuti naopako ali ne možete ništa. U startu su vam dali do znanja da nećete postići apsolutno ništa ako pokušate istjerati pravdu jer ste “mali”, obični čovjek.

Postoje osobe koje žele postići svoj cilj, svojim trudom i radom bez obzira na vrijeme, a postoje i oni koji što prije žele stići do svog cilja bez obzira na cijenu.

Prvi prolaze mukotrpan period pun padova kako bi uspjeli, a kod drugih na snagu stupa MITOMIR – čiko koji će vas umiriti i dati vam ono što želite bez obzira na vaše znanje i vještine.

“Mito – novac ili druga vrsta nagrade koja se daje kriomice, a namjenjena je onome tko je u mogućnosti iskoristiti svoj položaj i nešto odlučiti, učiniti u korist davaoca, ob. mimo zakona i etikete.”

Na Mitomira se pozovu oni koji nemaju poštovanja ni prema sebi ni prema drugome, oni koji žele titulu, zvanje i imaju dobro stanje u novčaniku pa im može biti.

Kada bismo pitali studente s kakvim sve situacijama su se susretali tijekom studiranja, ostali biste šokirani.

Kada bi se bez straha mogla jasno i glasno navoditi imena korumpiranih Bosna i Hercegovina bila bi ljepše mjesto za živjeti.

Kada bi se “mali” ljudi manje bojali za svoju egzistenciju, ova država postala bi puno pravednija i naprednija – ali ljudima je utjeran strah u kosti i živi se po onome “Šuti i trpi!” jer drugačije je opasno.

Moja reakcija na članak je...
+1
0
+1
0
+1
1
+1
6
+1
0
+1
1
+1
0
Prethodni članakJosipa Milas: “Slagali su nas…”
Sljedeći članakKlapa “Sveti Juraj” poklonila pjesmu Gospi i Međugorju (VIDEO)
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.