Što nam danas znači Herceg Bosna?

Nakon što je 1991. godine osnovana Zajednica kao odgovor na sve ratne i političke prilike u Bosni i Hercegovini, na današnji dan 1993. godine Herceg Bosna prerasta u Republiku. I za nju smo svi vezani, makar tvrdili kako nas se stvari iz prošlosti ne tiču. 

Kada vam ono što je vaše, pošteno i pravično, nazivaju zločinačkim, kada ljude koji su samo branili svoj dom, narod i zemlju nazivaju zločincima, kada vam brane isticanje zastave, sami spomen imena, a sve to praćeno političkom diskriminacijom, javlja se privrženost, ponos i prkos. Javlja se ljubav. Ona koja se brani svim raspoloživim sredstvima.

Ljubav koja je jača od njihovih zabrana.

Ljubav koja diše u ime poginulih branitelja, diše u ime naših ubijenih ljudi.

Diše u ime naših generala.

Znate za Mladenku. Znate i za Augustinu, Velimira, Milana, Sanju, Dragana, Draženka, Sanju i Borisa. To su djeca koja će zauvijek živjeti u imenu Herceg Bosne.

Svaka žrtva skončala u zločinima čiji se izvršitelji i odgovorni bezbrižno šeću ulicama ili sjede u državnim foteljama, uvijek će biti spominjana kroz ime Herceg Bosne.

Suze svake majke, supruge i sestre natapale su stijeg koji se krvlju branio. I spomen na njih uklesan je u ime Herceg Bosne.

I svaka politička nepravda prelomljena preko leđa Hrvata razlog je zašto trebamo čvrsto stati uz ideju Herceg Bosne.

Sjetite se Samouprave, Hercegovačke banke.

Svakog preglasavanja, srednjoškolaca u diplomaciji.

Komšića i podobnih Hrvata.

I Alijanse i Platforme bez onih koje smo birali.

I svih visokih predstavnika, njihovih amandmana i njihovih ovlasti, zbog kojih se ova država ne može zvati državom.

Ona je prihvaćala različite, ona je pomagala drugima, ona se branila i čvrsto stajala uz svoj narod. Ona je bila sve ono što Bosna i Hercegovina nikad neće biti.

Sretan ti rođendan, najdraža!

Autor: Daria Buljan

Moja reakcija na članak je...
+1
18
+1
9
+1
1
+1
1
+1
0
+1
2
+1
2