“Zločinac nikad nisam bio!”

Prije 30 godina ispisana je povijest! Prije 30 godina osnovano je Hrvatsko Vijeće Obrane (HVO).

Osnovano je kao odgovor na JNA agresiju i u cilju obrane BiH i njezinog stanovništva. Tisuće i tisuće punoljetnih muškaraca, golobradih mladića, i jednako tako zavidan broj žena. Svi su oni spremni stali i zbili redove za obranu domovine.

Video: Doris Čuljak

Ovih je dana svečano diljem gradova i općina u BiH, a posebno svečano je danas bilo u našem Mostaru.

Povorka je išla od Katedrale do trga Hrvatskih velikana uz pratnju orkestra koji je svirao jedu od koračnica Hrvatske Vojske. Hodam danas uz njih i upijam tu emociju, to domoljublje i bogatu povijest ispisanu u imenima postrojbi čije se zastave vijore između mostarskih platana.

Osjetim ono nešto, godinama skriveno i osudama raznih ljudi zatomljeno u meni.

Kad sa nekim uđeš u raspravu o ratu i spomeneš HVO odmah imaju spremno ono UZP!

Nekoga bi to razoružalo, ali ne i mene. Ja znam da moj otac nije bio zločinac! Ni HVO nije bio zločinački! Ne može obrambena i domobranska vojska nikada biti zločinačka ili agresorska.

Danas je povijest oživjela, dotaknula je srce, probudila onaj HRVATSKI ponos s kojim se rađamo.Kad su u hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače krenuli sa himnom HVO-a srce hoće da iskoči iz grudi! Znate, i moj i tvoj otac su nosili ove uniforme.

Možda je bio pripadnik Bušića, Ludvika, Cimske bojne neprobojne,  Grdana, možda je bio u Vojnoj Policiji, Skakavcima, Poskocima, 111 hp Žepče, kralja Tvrtka ili Tomislava! Možda si baš ti bio u sinovima Posavine! Jastrebovima, Domobranskoj ili Munjama!

Ne mogu sve postrojbe ni nabrojati. Sve su to sinovi i kćeri odani!

Pričao mi jedan čovjek:

“Znaš, kad  se dogodio prvi pokolj Hrvata u Srednjoj Bosni, dolazi nam zapovjednik i govori, ubijeni su civili i djeca, trebaju nam dobrovoljci!

Mi, golobradi mladići od 18 godina još uvijek na obuci u vojarni, zaleđeni slušamo što se dogodilo. Kad je rekao da trebaju dobrovoljci ustajemo svi do jednog i nudimo se!

A on nam reče kako smo premladi. Mi smo tada svi bili spremni otići i dati svoje živote za ovu zemlju. E to ti je bio HVO! To smo ti bili mi!

I kada me netko nazove zločincem ili uzepeovcem svijet mi se sruši! Sruši mi se svijet i prestanem vjerovati u pravdu kada se sjetim da je odbijeno 120 svjedoka Bošnjaka u korist generala Praljka! Sruši mi se svijet kada čujem riječ ukinuti konstitutivnost i manjina! Sruši mi se svijet kada nas nazovu takozvanom vojskom ili kada Komšića Sejdu nazovu predsjednikom Hrvata!

Dok je kamen na kamenu, dok je Hrvata, dok Neretva u Jadran utiče, dok sunce ljeti škrtu zemlju prži! Dok i jedan Hrvat na ovoj zemlji diše ova zemlja će biti kolijevka Hrvata!”

A časno ime HVO-a će iznad ove zemlje zauvijek blistati!

Što se tiče UZP-a, gdje je bio HVO tu je ostao i opstao hrvatski narod! Gdje je bio HVO tu je ostala multikulturalnost!

Prema tome izgovaram ovo:

“S prijezirom rušim zakon vam cio, zločinac nisam nikada bio, rađe ću časno leći u grob već bit pogancu sluga i rob!”

Ime je tvoje ispisala povijest, sjećanje na tebe nikad ne blijedi,

Dok je nas živjet ćeš i ti!

Palim bojovnicima vječna slava i  hvala. Počivajte u miru Božjem sinovi odani!

Hercegovka.hr

Moja reakcija na članak je...
+1
2
+1
4
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
Prethodni članak“Ja sam autizam. I učinit ću te boljim.”
Sljedeći članakNametnici, paraziti i rakovi ove zemlje, zašto opet šutite??
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.