Svjedočanstvo žene koja je preživjela rak: “Nikada ne odustajte!”

borba

Četvrti veljače je svjetski dan borbe protiv raka, jedne od najpodmuklijih bolesti na svijetu od koje obolijeva sve mlađa populacija. Rak je jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti u svijetu. 

Svake godine imamo oko 18 milijuna novooboljelih, od toga oko 9 milijuna slučajeva sa smrtnim ishodom. Karcinom dojke je jedna od najčešćih malignih bolesti u našoj zemlji, a o tome će nam na nekoliko pitanja odgovoriti M.R. koja se skoro tri godine borila sa takvim oblikom raka.

Prije nego započnemo ovaj intervju, želim Vam se zahvaliti što ste pristali razgovarati sa nama o ovoj temi!

Hvala vama na pozivu!

Kada ste primijetili da nešto nije uredu?  

Svi smo mi danas  kroz društvene mreže bombardirani o svemu pa tako sam i ja nabasala na stranice o raku dojke  koje su stalno upozoravale o samopregledima i o obolijevanju mladih osoba i sasvim slučajno sam se našla na pregledu ultrazvukom. Nažalost, već tada su uslijedile loše vijesti. Radiolog je potvrdio masu veličine tek nekoliko milimetara. Operirana sam unutar tjedan dana i što se tiče naših zdravstvenih djelatnika u SKB-u Mostar, to su redom divni ljudi, počevši od kirurga torakalne kirurgije, doktora Vukoje, do svih sestara na odjelu. Iako je doktor bio jako optimističan jer se radilo o dobi od 36 godina, patološki nalaz je ipak pokazao da ju u pitanju karcinom.

Kako ste se osjećali u tom trenutku?

Vjerujem da je svakome šok velikih razmjera jer nema žene koja je pripremljena na takvo što. Imala sam ogromnu podršku muža, iako je, vjerujem, njemu bilo gore nego meni tada. Uz muža, tu je bila obitelj i nekoliko prijateljica kao nesebična podrška. Nakon prvotnog šoka uslijedilo je daljnje liječenje u koje je spadala još jedna operacija, pa radioterapija. Liječenje raka dojke je u nekim oblicima jako teško i može čak završiti hospitalizacijom. Postoje dva oblika liječenja:

  • lokalno, u vidu kirurške terapije ili operacije i radioterapije ili poznatije kao zračenje
  • sistemsko, u vidu kemoterapije, hormonske terapije biološke i ciljane terapije

Imala sam veliku sreću da sam osim tri operacije dobila samo radioterapiju. Taj vid liječenja jako iscrpi organizam, ali mnogo gore je ženama koje mjesecima primaju kemoterapiju. Radioterapiju kroz 25 frakcija većinom sam prespavala, tako da neke velike nuspojave nisu ni postojale.

Koliku ulogu odigra psiha u liječenju?
Psiha je najvažnija od svega, posebno ako liječenje ne ide prema nekim standardima kao kod mene, u šali sam znala reći dr. Miletić, onkologici, da sam najbolja za “dr. Housa”. Nakon provedene radioterapije su se pojavili problemi, opet neke mase u toj istoj dojci, da bi se nakon dvije godine borbe konzilij odlučio na totalnu mastektomiju ili skidanje obje dojke. Nakon takve teške operacije napokon sam zdrava žena. Ostati psihički stabilan u svemu je jako teško, pogotovo ženama koje su emocionalne, jer proživi se svašta na toj onkologiji što ni najgorem neprijatelju ne bi poželio, ali i steknu se neka velika prijateljstva.
Tijekom liječenja, jeste li ikada posumnjali u ozdravljenje?
Ne, od prvog dana borbe ja sam odlučila bit pobjednik i u tome je najvažniji cilj koji sami sebi postavite. Uz cilj je vjera u Boga jako bitna, možda čak i najbitnija od svega. Znam reći kako do jedne granice djeluje medicina, a od te granice nastupa Bog. Nažalost, mlade žene ne misle da se to njima može desiti pa ima žena koje, kada se obrate doktoru bude prekasno jer se bolest raširila po tijelu i u tom slučaju više nije izlječiva. Kao vid podrške imamo i facebook grupu, “ŽENE SA C50”. To je grupa u kojoj se međusobno savjetujemo i bodrimo, a u kojoj sam jedna od administratorica. Grupa broji oko 400 žena.
Sada, nakon što ste izašli kao pobjednica iz te borbe, što je ono što biste poručili ženama? 
Drage moje, rano otkrivanje raka može vam spasit život. Samopregled je bitan.
Svaka promjena na dojci je bitna. Svaka neobična bol u dojci je bitna jer nije svaki rak smrtonosan. Medicina napreduje svaki dan sve više i imamo razne novitete da se broj smrtnih slučajeva svede na minimum i nadam se što manjem broju novootkrivenih slučajeva. I ono što je najvažnije od svega, budite pozitivni!

 

 

Moja reakcija na članak je...
+1
6
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0