Danijela Luburić: “Osvanuo je najljigaviji dan u godini.”

Osvanuo je najljigaviji dan u godini. Danas će se svi odjednom voljeti. Društvene mreže preplaviti će široki osmjesi, buketi cvijeća i slike s neke lijepe romantične večere. 

Prevladavati će ljubav, a koliko je onih pravih u moru tih namještenih osmijeha?

Najodvratniji dan u godini, već godinama unazad.

Ako ti Valentinovo nije više puta u godini, onda nemoj ni slaviti danas. Ako je buket cvijeća ili kutija čokolade na tvojoj adresi samo na ovaj dan, bolje je vrati i završi priču s tom istom osobom.

Gledam natjecanje po grupama tko je dobio bolji i skuplji poklon od svojih “boljih” polovica, i sve me neka jeza prolazi.

Šta je smisao ovoga dana?

Rekla bih, sa sigurnošću, kako se iza skupih poklona kriju veliki grijesi i grižnja savjesti. Bilo zbog prevare ili zbog nemarnosti.

Jer ljubav nije, niti treba da bude, izražena u materijalnom obliku, sa potrošenih nekoliko stotina maraka, upakovana u celofan s velikom mašnom, da ti zamaže oči.

Nekada, mali gest, obična rečenica i čvrst zagrljaj su smisao Valentinova i života općenito. Broj ruža u buketu ne bi trebao biti mjerilo nečije ljubavi. Niti ovaj današnji datum.

Pratite postupke cijelu godinu, brojite trenutke i skupljajte one sekunde iskrenog gledanja u oči i jednostavnih izjava kao što su: “Sretan sam što si pored mene!” ili “Čuvaj se!” – jer to je veliki dokaz ljubavi i poštovanja, posebno u današnje vrijeme.

Šta mislite koliko je onih koji će svojoj “voljenoj” danas pokloniti pažnju jer datum na kalendaru i društveni trend to nalažu, a već prvom prilikom kada se odvoje, više pažnje posvetiti će “nekoj tamo” koja mu je ništa, da je impresionira i pokaže kolika je muškarčina?

Koliko je onih koji su u vezi u kojoj nisu sretni, ali nemaju je hrabrosti okončati?

Koliko će biti podvojenih ličnosti na zaljubljenim selfijima danas, koje, kao iskreno vole, a već prvim udaljavanjem indirektno ponižavaju osobu sa kojom su, nabacujući se nekoj usputnoj ili pozivajući na tajni sastanak neku drugu, dok ona “prava” kod kuće, misli da je poštuje, a on se nada kako ništa neće saznati?

Današnji dan je kao maskenbal. Prepun nekih drugih lica i glume. Poštujete one koji danas neće pretjerati u iskazivanju ljubavi. Poštujete danas one koji će se prema vama danas odnositi kao bilo koji dan u godini jer takvi nešto i vrijede. Sve što je previše, lažno je.

Sve što nije inače, a danas je, gluma je.

Sretan vam dan zaljubljenih, vama koji ste zaljubljeni samo jedan dan u godini!

Vama ostalima, sretna nedjelja!

Kako ste?

Moja reakcija na članak je...
+1
31
+1
4
+1
0
+1
14
+1
5
+1
7
+1
4