Dario Pehar: Zlatni globus – dodjela nagrada

Zlatni Globus predstavlja najvažniju nagradu u filmskoj i televizijskoj industriji, nakon Oskara, a nominirane i pobjednike biraju članovi holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA).

Ova dodjela se uvijek gledala kao naznaka tko bi mogao dobiti Oskara, a to ćemo ubrzo saznati kada će se ovaj mjesec odrediti nominacije za predstojećeg Oskara.

Ova, 78. po redu godišnja dodjela nagrada “Zlatni Globus”, održana je virtualno zbog poznatih razloga. Kako je prošla godina bila siromašna sa filmskim ostvarenjima, nismo imali baš puno dobrih filmova u konkurenciji, pa zbog toga su neki filmovi i glumci pokupili nagrade neočekivano. Dugo godina razne manifestacije su prerasle političke promocije i djeljenje nagrada zbog politike, tako i ova nije ostala imuna.

Prije dodjele bila je obilježena prigovorima zbog manjka tamnoputih i ženskih predstavnika u 87-članom HFPA udruženju. Također neki filmovi su dobili nagrade baš zbog te političke pozadine, a ne vrijede da ih se valorizuje. Što se tiče TV nagrada tu je Netflix pokupio dosta priznanja, što je i normalno gledajući zadnjih godina njihov primat u ovom segmentu.

Ovdje možete vidjeti sve pobjetnike ove manifestacije, a uz neke ću napisati mali osvrt.

FILM

NAJBOLJI FILM/DRAMA
“Nomadland”; odličan film, zaslužena nagrada i odlična glavna glumica Frances McDormand koju mnogi možda pamte Oskarom nagrađenog filma “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” iz 2017. godine.

NAJBOLJA GLUMICA U FILMU/DRAMI
Andra Day (film “The United States vs. Billie Holiday”); nisam još pogledao film, ali mislim da je osvojila zbog pritiska prije izbora, jer pored Frances McDormand mislim da nije imala šanse. Također, Carey Mulligan (Promising Young Woman) koja je odradila odlično svoju ulogu, ali kako nisam gledao film od dobitnice ove nagrade, više od ovoga ne mogu reći.

Feb 28, 2021; New York, NY, USA; Anya Taylor-Joy (left) accepts the Best Actress – Television Motion Picture award for ÔThe Queen’s GambitŐ via video from Rosie Perez (right) at the 78th Annual Golden Globe Awards held at the Rainbow Room.,Image: 594215892, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no

NAJBOLJI GLUMAC FILM/DRAMA
Chadwick Boseman (film: “Ma Rainey’s Black Bottom”); očekivano je dobio posthumano nagradu, mnogi ga poznaju iz Marvelovog filma “Black Panther”, mada je imao jaku konkurenciju uz Anthony Hopkinsa (The Father) i Gary Oldmana (Mank), smatram kako je osvojio nagradu zbog prerane smrti i to je najviše utjecalo na njegovu pobjedu.

NAJBOLJI MJUZIKL/KOMEDIJA
“Borat Subsequent Moviefilm”; film koji nije zaslužio nikakvu nagradu i koji je poguran zbog političke
pozadine, ali kada vidimo tko mu je bio konkurencija onda teško da nije mogao pobjediti, jer ostali filmovi
nisu imali ništa zanimljivo za pobjedu
NAJBOLJA GLUMICA MJUZIKL /KOMEDIJA

Rosamund Pike (film “I Care A Lot”); ovo je iznenađenje za sve, pogotovo jer je favorit bila Anya Taylor-
Joy (Emma), koju mnogi poznaju iz odlične serije “The Queen’s Gambit”, o kojem ću kasnije dolje pisati

NAJBOLJI GLUMAC MJUZIKL/KOMEDIJA
Sacha Baron Cohen (film: “Borat Subsequent Moviefilm”); gledajući konkurenciju koja je bila slaba, ovdje je Cohen zasluženo dobio nagradu, ali prije za stare zasluge nego ovaj film i mislim da je daleko bolji bio u filmu “The Trial of the Chicago 7”, gdje mu je umakla nagrada za sporednu ulogu.

NAJBOLJA SPOREDNA FILMSKA GLUMICA
Jodie Foster (film The Mauritanian”); film nisam još gledao, ali svi znamo Jodie kao izvrsnu glumicu i nemam što drugo reći.

NAJBOLJI SPOREDNI FILMSKI GLUMAC
Daniel Kaluuya (film: “Judas and the Black Messiah); nisam još gledao film, ali izgleda utjecaj pritisaka prije dodjele, imao je jaku konkurenciju uz Sacha Baron Cohen-a (The Trial of the Chicago 7), Jared Leto-a (The Little Things) i Bill Murray-a (On the Rocks), ali čitajući druge osvrte na film gdje govore da je glumac Daniel Kaluuya bio odličan, onda vjerujem.

NAJBOLJI REŽISER/FILM
Chloe Zhao (film: “Nomadland”); već sam rekao odličan film i mislim zasluženo, mada je imao jaku konkurenciju i da je neki drugi režiser pobjedio, bilo bi zasluženo.

NAJBOLJI SCENARIO/FILM
“The Trial of the Chicago 7”; odličan film i kao u prethodnom slučaju imao je veliku konkurenciju i da je neki drugi film dobio nagradu, bilo bi zasluženo.

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM
“Soul”; gledao sam film i mislim da je zasluženo osvojio nagradu.

NAJBOLJI INTERNACIONALNI FILM
“Minari” (USA); nisam gledao film , ali vidim da su kritike odlične.

NAJBOLJI FILMSKA GLAZBA
“Soul” Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste; odlična glazba i zaslužena pobjeda.

NAJBOLJA PJESMA U FILMU
Laura Pausini “Io Si (Seen)” (film “The Life Ahead”); pjesma je odlična kao i izvedba Laure. Imala je jaku konkurenciju, a moj favorit je bila H.E.R “Fight for You” (Judas and the Black Messiah) i drugi Celeste “Hear My Voice” (The Trial of the Chicago 7).

TELEVIZIJA

NAJBOLJA TELEVIZIJSKA SERIJA
“The Crown”; zasluženo, mada je imala jaku konkurenciju. Odlična serija, posebno je bila zanimljiva ova četvrta sezona, jer je govorila o Diani.


NAJBOLJA GLUMICA U DRAMSKOJ SERIJI
Emma Corrin (The Crown); osvojila je zasluženo unatoč jakoj konkurenciji.

NAJBOLJI GLUMAC U SERIJI/DRAMA
Josh O’Connor (The Crown); dobra gluma, ali mislim da su bolji bili drugi kandidati, jer su bolje odradili posao.

NAJBOLJA SERIJA MJUZIKL /KOMEDIJA
“Schitt’s Creek”; nisam gledao pa ne mogu ništa reći, mada imam osjećaj da je bilo boljih u konkurenciji.

NAJBOLJA GLUMICA U TV-SERIJI MJUZIKL/KOMEDIJA
Catherine O’Hara (Schitt’s Creek); isto kao u gornjem opisu

NAJBOLJI GLUMAC U TV-SERIJIMJUZIKL/KOMEDIJA
Jason Sudeikis (Ted Lasso); nisam još gledao, ali po onome što mogu vidjeti što se tiče ostalih, mislim da je bilo zasluženo.

NAJBOLJA MINI SERIJA
“The Queen’s Gambit”; odlična serija i zaslužena nagrada.

NAJBOLJA GLUMICA U MINI SERIJI

Anya Taylor-Joy (The Queen’s Gambit); odlična gluma u odličnoj seriji, mislim da je zasluženo, i smatram da je trebala dobiti nagradu i u filmskoj konkurenciji.

NAJBOLJI GLUMAC U MINI SERIJI
Mark Ruffalo (I Know This Much Is True); jedna od serija koja me oduševila, a pogotovo gluma Mark Ruffala – izvanredno i zasluženo.

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA U MINI SERIJI
Gillian Anderson (The Crown); odlična serija i glumci, pa mislim da je zaslužila.

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC U MINI-SERIJI
John Boyega (Small Axe); nisam još gledao, pa nemam komentara.

To je sve.  Zaključak da je većina dobilo nagrade zasluženo i nemamo što reći za te sitne nepravilnosti, koje se osjete i koje su neminovne na ovako velikim manfestacijama, gdje se mješaju mnogi jaki interesi i politika. Čekamo nominacije za Oskara koje će biti danas i dodjelu koja će se održati 25. travnja ove godine.

Moja reakcija na članak je...
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0