Čaša crnog vina ima isti učinak kao sat vremena u teretani

Red wine pouring in glass on background

U Hercegovini se još od davnina govori kako je dobro dnevno popiti čašu crnog vina, a zašto je tako saznajte u ovom tekstu

Godinama se priča o zdravstvenim blagodatima crnog vina, mnogi vjeruju da jedna čaša dnevno spada u plan zdrave prehrane, dok drugi misle da je vino donekle precijenjeno.

Istraživanja su više puta pokazala kako umjerena konzumacija crnog vina smanjuje rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca.Međutim, mora postojati granica između umjerenog i prekomjernog unosa.

Vjeruje se da je crno vino odgovorno za “francuski paradoks”.

Ova se fraza odnosi na zapažanje da Francuzi imaju nisku stopu srčanih bolesti, unatoč tome što konzumiraju puno zasićenih masti i kolesterola. Neki su stručnjaci vjerovali da je crno vino dijetalno sredstvo koje štiti francusko stanovništvo od štetnih učinaka ovih hranjivih sastojaka.

Nova istraživanja pokazuju da kolesterol i zasićene masti u prehrani ne uzrokuju bolesti srca kada se konzumiraju u razumnim količinama. Pravi razlog dobrog zdravlja Francuza vjerojatno je činjenica da jedu više cjelovite hrane i žive sveukupno zdraviji način života.

Crno vino sadrži moćne biljne spojeve i antioksidanse, uključujući i resveratrol. Između ostalog, resveratrol pomaže smanjiti količinu kolesterola u krvi.

Resveratrol može da pokrene organizam isto kao sat vremena fizičkih aktivnosti. Po riječima rukovodioca jednog istraživanja u Kanadi ovo će omogućiti da održite aktivnost mišića, čak iako ne idete u teretanu.

Grožđe je bogato mnogim antioksidansima. To uključuje katehin, epikatehin i proantocijanidine. Vjeruje se da su ovi antioksidanti i proantocijanidini, odgovorni za zdravstvene dobrobiti crnog vina.

Proantocijanidini mogu smanjiti oksidativno oštećenje u tijelu, a također mogu pomoći u prevenciji bolesti srca i raka.Resveratrol se nalazi u kožici grožđa. Ovaj antioksidans povezan je s mnogim zdravstvenim blagodatima, uključujući borbu protiv upala i zgrušavanja krvi, kao i smanjenje rizika od srčanih bolesti i raka. Zbog njega i životinje duže žive.

Istraživanja su također pokazala da ako muškarci piju 1-3 čaše crnog vina dnevno, 3-4 dana u tjednu, mogu smanjiti rizik od moždanog udara.

Moja reakcija na članak je...
+1
21
+1
0
+1
12
+1
5
+1
1
+1
0
+1
0