Dizajner koji ponižava žene – Rick Owens

Richard Saturnino Owens, poznat kao Rick Owens je američki modni dizajner koji svoje kolekcije predstavlja ne neobičan, zastrašujući način kako bi pridobio pažnju publike.

Kolekcija koju je predstavio 2016. godine izazvala je veliku raspravu u svijetu mode jer način na koji je predstavio kolekciju proljeće/ljeto izazvala je zbunjenost, zgražanje i čuđenje kod naroda.

Uslijedili su brojni komentari na viđeno, a sve je upućivalo na ponižavanje žena iako poruka koju je htio poslati u svijet svojom prezentacijom, trebala je biti o tome kako su žene jake i kako podržavaju jedna drugu.

Odjeća koju je kreirao za tadašnju kolekciju bila je klasična, sasvim obična, a vodeći se logikom, rekla bih kako je znao da ta kolekcija nije ništa posebno pa ju je htio “začiniti” i učiniti  upečatljivom kako bi njegovo ime odjeknulo na svim novinskim naslovima – što je i postigao.

Neki od komentara na ovu prezentaciju bili su:

  • Zamislite što su modeli mislili kada su im rekli što moraju učiniti?
  • Jedino što mogu vidjeti je to kako će modeli imati problema s leđima u budućnosti. Nadam se da su bili dovoljno pametni da tuže ovog dizajnera.
  • Mislim da modnoj industriji ponestaje ideja i da su totalno izgubili koncept ljepote.
  • Mislim da je tema ove kolekcije: “Vraćam pijanog prijatelja kući!”
  • Onda se pitamo zašto žene nemaju jednaka prava. Zar ne bi bilo bolje da su ovi modeli zauzeli stav i rekli “Ne, ne želimo to raditi. Ovo je ponižavajuće. Ovo nije moda ni umjetnost, ovo je patetična, šok taktika!” Nekada me sramota što sam žena!

 Proljeće 2021

Ovo je Owensova revija za proljeće 2021., čije je ime “Phlegethon” istrgnuo iz grčke mitologije. Phlegethon je bila jedna od pet rijeka Podzemlja, manje poznata od Styxa, ali jednako smrtonosna. U Danteovom Paklu bila je rijeka krvi koja je proključala duše, uključujući Atilu Huna i Aleksandra Velikog.

Owens je rekao kako odjeća ne mijenja svijet ali je dio stava koji utječe na način na koji ljudi razmišljaju.

S obzirom na to kako je maska bila glavni detalj negove kolekcije, ističe kako je važna za razmatranje drugih te kako ide odlično uz njegovu odjeću.

Znamo kako je konkurencija u svijetu mode velika i da se dizajneri trebaju izboriti za svoje mjesto među zvijezdama, ali kakva je ovo moda? Gdje je nestala ženstvenost? Zašto se žene predstavlja ovako, kao vreće od kojih mogu raditi što god požele, a one to mogu iznijeti? Je li to jačina žene, da trpe ponižavanja svake vrste s osmjehom na licu kako bi dokazale da vrijede i da su jake? Zašto je ovim modelima u redu prolaziti kroz ovakve situacije i vrijedi li ta slava ovolike žrtve? Prvo ih razgolite i rade od njih viseće nakaze, a onda ih zamaskiraju i kažu kako je tajnovitost danas jako važna zbog procjenjivanja. Čisti besmisao koji žele prikazati kao smislen i važan. Poruke koje trebaju uzdići ženu, a zapravo je ponižavaju na svim poljima.

 

Moja reakcija na članak je...
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3