Lekcije koje često zaboravljamo, a još češće odbacujemo

Ove lekcije nisu dio kurikuluma. Uče se između redova, a naučene su kroz bol i potrebu te kroz neispravne postupke.

Ovo su nepokolebljive istine života koje često zaboravljamo, a još češće odbacujemo. Imajte na umu ove lekcije kako biste razumjeli svoja iskušenja, pobijedili izazove i kretali se kroz svoje okolnosti s potpunom sviješću:

Nikad ne uzimajte ono što nije vaše. Kada uzmete ono što vam ne pripada, to će vam se odmah vratiti – možda kasnije ili na druge načine. Ali ono što nije vaše, neće ni ostati vaše. Pronađite ljude i stvorite stvari koje uistinu možete nazvati vlastitima.

Nikada se ne uspoređujte s drugima. Kada se uspoređujete s drugima, otupljujete svoju urođenu ljepotu. Budite sretni zbog drugih; neka žive svoje snove i želite im dobro. Čak i ako su na sličnom putu kao i vi, konkurencija ne treba biti faktor. Usredotočite se samo na vlastiti uspjeh. Što više gajite zavist, neprijateljstvo, gorčinu ili frustraciju prema nekome zbog njegovih postignuća, to više gušite vlastiti osobni napredak. Onog trenutka kada shvatite da ste jedinstveni koliko i otisak palca, trenutak je kada možete početi koristiti svoje urođene talente prema svojoj ukupnoj koristi.

Strpljivost i vrijeme su ključ svakog uspjeha. Bude strpljivi. Gledajte prema procesu, a ne prema rezultatu. Provjerite sami: Kreću li se stvari polako, ali sigurno u dobrom smjeru? Smireno odlučite kada treba djelovati, a kada stajati na mjestu. Budite oprezni prema znakovima i iskorištavajte prilike kako vam se daju; ako budete otvorenog uma, pokazat će vam se što i kada. Vrijeme je sve, i sve na vrijeme.

Održavajte karmu čistom. Vaša karma nije neka zlobna sila koja bumerangira vaša loša djela na vas. Vaša karma je sjećanje na vašu dušu, na sve dobro i loše između onoga što ste ikad pomislili i učinili. Kad nakupite lošu karmu, zarobite se u neželjenim ciklusima ponašanja. Održavati karmu čistom znači ne nanijeti štetu nikome bez obzira je li vam netko naštetio ili ne. Budite svjesni svojih postupaka i utjecaja koji oni imaju na druge. Djelujte u dobroj vjeri, uvijek i uvijek ćete biti pobjednik.

Volite i poštujte svoje bližnje. Možete nekoga voljeti iz daljine, ali kada njegujete taj odnos, činite sve da mu budete blizu. Pazite na one oko sebe dok još uvijek možete. Život je ponekada okrutan i oduzme nam ljude koje volimo. Prigrlite ljude koji su u vašem životu prije nego što vam samo fotografija postane uspomena na ono što su oni bili.

Volite sebe. Prije nego pružite ljubav bilo kome, morate prvo sebe voljeti i cijeniti, jer ako nisi zadovoljan onim kakav si čovjek ne možeš biti zadovoljan s drugima. Dok god ne zavolite sebe ulaziti ćete u odnose koji će pucati, u kojima vas neće razumijeti jer ni vi sami sebe ne razumijete. Dakle, prvo poraditi na sebi, a onda raširiti ruke prema drugima.

Prihvatite ono što ne možete promijeniti. Svima su nam poznate riječi: “Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu promijeniti, hrabrosti da promijenim ono što trebam i mogu promijeniti i mudrosti da razlikujem to dvoje – živeći dan za danom…”. Kada prihvatite situacije onakvima kakve jesu i priznate da će se one modificirati i popraviti te započeti i završiti u skladu s voljom svemira, tada ćete osjetiti istinsku vedrinu. Vaš um i duša su mirni kad im je prihvaćanje posrednik. Dopustite da se situacije odvijaju svojim prirodnim tijekom.

 

 

Moja reakcija na članak je...
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Prethodni članakNovi filmovi, TV serije i glazbeni albumi u svibnju
Sljedeći članakDobro je priznati poraz i reći: “Vrijeme je da pustiš!”
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.