Umorni ste od posla? Želite promijeniti svoj život?

Donosimo Vam priču žene koja je htjela odustati, ali je ipak odustala od te ideje.

Umorni ste od posla koji radite? – i ja sam bila tu.

Imala sam savršen uredski posao, radila sam kao vođa tima za veliku organizaciju, u ugodnom i sigurnom položaju, s malim timom simpatičnih i lagodnih ljudi, u zgradi sa staklenim pločama do ulice koja je omogućavala mnogo sunčeve svjetlosti. Dobro plaćen posao koji je bio dvadeset minuta udaljenosti od moje kuće, nikad previše zahtjevan, a ipak sam bila jako, jako nesretna.

Isprva sam mislila da sam izgubila zanimanje za posao jer sam dugo godina radila isti posao. Mislila sam da će rješenje biti promjena posla i neko sam vrijeme tražila drugi posao. Međutim, moje nezadovoljstvo zbog mog radnog mjesta raslo je i raslo, a ja sam ga odlučila ignorirati.

Budila sam se, išla na posao osjećajući veliko nezadovoljstvo, po završetku radnog dana potisnula bih osjećaje i otišla spavati. Došla sam do kritične točke kada je moj tadašnji partner ispričao da sam jedne noći, dok sam spavala, a on čitao pored mene, izgovorila u snu “Mrzim svoj posao!”. Bila sam šokirana kad mi je rekao to u jutro. Nisam znala da su moji osjećaji toliko jaki da upotrijebim riječ ‘mržnja’, a kamoli da o tome govorim dok spavam.

Razboljela sam se – ništa drastično ili životno opasno, ali dovoljna smetnja za savršen “izgovor” za ostati kod kuće. Godinama nisam bila na bolovanju i znala sam da sam bolest “manifestirala” jer nisam željela ići na posao. Tijekom jednog vikenda, partner mi je pomogao da si pomognem. Iznio je na stol činjenicu da sam sebi dopustila da budem bolesna da ne bih išla na posao – i rekao je, “Ali morat ćeš se vratiti i suočiti se s tim, na kraju”. Njegove riječi ostavile su me u razmišljanju ostatak dana.

U to vrijeme svog života bila sam zauzeta drugim projektima za stvaranje automatiziranog prihoda kako bih na kraju mogla potpuno prestati raditi za nekoga drugoga, ali znala sam da ću u međuvremenu morati imati siguran prihod kako bih mogla platiti račune.

Razmišljala sam i rekla samoj sebi kako bih mogla prihvatiti posao s najboljim mogućim stavom i olakšati si život, jer to je bilo jedino riješenje tada.

Tako se rodila moja lista razloga za odlazak na posao. Naravno, onog trenutka kad sam se suočila sa svojom situacijom i stvorila listu razloga za odlazak na posao, počela sam se oporavljati od depresije u kojoj sam bila. Sve je odjednom bilo bolje.

Ovaj mi je popis postao izuzetno koristan sljedećih tjedana. Popis sam stvorila s namjerom da ga koristim kao motivator kad se na poslu osjećam nezadovoljno, kao način da obratim pažnju na pozitivne misli.

Ipak, činilo se da je popis potaknuo veću čaroliju, počela sam istinski uživati u svom poslu.

Odjednom sam vjerovala da su neki aspekti mog posla zaista zadovoljavajući. Interakcije s ljudima na poslu poprimile su potpuno novu razinu značenja.

Više se nisam osjećala ‘zarobljena na poslu’, već sam iskorištavala sve ono što mi je posao pružao dok sam još stvarala svoje projekte u osobnom životu.

Stoga vam danas prenosim kraću verziju svog popisa razloga za odlazak na posao, sa željom da vas nadahnu i motiviraju ako se osjećate nezadovoljni svojim poslom.

Jedanaest razloga za otići na posao

 1. Daje mi mogućnost da odem od kuće i promijenim okolinu
 2. Vježbe disanja i smirenosti te prilagodljivost različitim situacijama
 3. Čini da više cijenim svoje slobodno vrijeme i samim time da ga koristim pametnije
 4. Vrijeme koje provedem u vlaku, u putu na posao i s posla daje mi priliku da pročitam nešto kvalitetno ili zanimljivo
 5. Dozvoljava mi da imam drugačiji ručak svaki dan bez da kuham
 6. Vježbam “Započni s krajem na umu” i “WIN WIN” situacje sa mnogo različitih ljudi
 7. Dani su mi raznoliki, što je dobro za psihu
 8. Imam više prizora za fotografirati, a fotografiranje me opušta
 9. Pomaže mi da preuzmem potpunu odgovornost za svoj život
 10. Dozvoljava mi da se samostalno probudim, da prvih par sati nakon buđenja u miru i tišini odlučim kakav dan želim imati
 11. Omogućava mi zanimljive razgovore s različitim ljudima

Piše: Maya Angelou

Svi mi dođemo u fazu kada nam je dosta posla koji radimo, onoga na što nam se život sveo, želimo promjenu, a ne znamo odakle krenuti ni što napraviti. Važno je ostati pozitivan i hvatati se za pozitivne situacije jer jednom kada dozvolimo sebi da razmišljamo negativno, sve oko nas postati će loše i neizdržljivo.

Mali podsjetnici o dobrim situacijama trebaju uvijek biti u našoj blizini kako bi imali razloga da se motiviramo i pokrenemo.

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0