Zadrtost i ograničeno razmišljanje pojedinaca ne smije nas spriječiti da se posvetimo sebi

mental helth

Prošla godina bila je poprilično teška svima, a teška godina nosi i teške psihičke posljedice s kojima se nekada ne možemo sami izboriti.

Nažalost, živimo u društvu gdje je sramota reći naglas kako trebamo posjetiti psihologa jer će nas netko, nedaj ti Bože, proglasiti ludima.

Zadrtost i ograničeno razmišljanje pojedinaca ne smije nas spriječiti da se posvetimo sebi.

Kada imamo problem sa zdravljem obraćamo se doktoru, što je normalno ako sami ne znamo uzrok ili riješenje za problem koji nas muči.

Dakle, trebamo shvatiti kako je naša psiha naše zdravlje, a ako psihički nismo dobro trebamo otići kod psihologa koji je godinama učio kako pomoći nekome tko ima takvih problema.

Bilo da je riječ o anksioznosti, depresiji, paničnim napadima – psiholog je tu da pomogne pronaći uzrok. Nakon pronalaska uzroka slijede savjeti o tome kako se nositi s našim problemom, a onda smjernice kojih se trebamo držati kako bismo napredovali.

Problemi koji nas muče, a o kojima šutimo su kao mali plamen koji tinja negdje u dubini naše duše. Što više šutimo i skupljamo u sebi negativne osjećaje bez da ih podijelimo s nekim, to se plamen sve više razbuktava, a onda se pretvara u vatru koja nas kad-tad proguta.

Zanemarivanje onoga što osjećamo, potiskivnje određenih osjećaja, strah od suočavanja i prihvaćanja problema, strah od tuđeg mišljenja su put ka propasti.

Stanje u kojemu znamo kako nismo dobro, a ne tražimo pomoć može nas odvesti do psihijatra.

Psiholog razgovara sa zdravim osobama, a psihijatar sa osobama koje već imaju mentalnu bolest. Psihijatar piše dijagnozu i propisuje terapiju onima koji su prije zanemarivali i potiskivali svoje osjećaje, svoje stanje uma i duše.

Nemojte zbog tuđeg mišljenja uskratiti sebi pomoć. Nemojte se sramiti svojih osjećaja i priznanja kako se ne osjećate najbolje.

Priznaje bilo kome kako se osjećate, već je put prema oslobođenju. Ako treba plačite na sav glas, jer i preko suza čovjek se čisti negativne energije koja ga guši, a duboki uzdah nakon toga je neprocijenjiv.

Ako ste sami, ako nemate osobu s kojom možete podijeliti kako se osjećate, ako nemate novac za psihologa, uzmite običan list papira i olovku i izbacite sve iz sebe pisanjem o tome. Pomaže, vjerujte mi na riječ!

Sada zatvorite oči, obećajte sebi da ćete se pobrinuti za sebe i da ćete biti dobro.

Sebe stavite na prvo mjesto, a onda sve ostalo, jer drugačije ne vrijedi.

Moja reakcija na članak je...
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Prethodni članakSvjedočanstvo žene koja je preživjela rak: “Nikada ne odustajte!”
Sljedeći članak‘Nisam tražila’ ili Žene koje treba tući vol. 2
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.