Zašto spavamo pogrešno?

Najčešća greška je spavanje na boku ili stomaku. Ove poze su vrlo udobne i ovo je čisto psihološki trenutak, koji daje osjećaj sigurnosti, uslijed čega se tijelo smiruje, a vi zaspite.

Međutim, ovi položaji pretvaraju vaš noćni odmor od 6 (ili čak 8) sati u neprekidni pritisak na unutrašnje organe, istezanje kože, što zauzvrat izaziva jutarnje oticanje i nabore na licu.

Kako znati jesu li vaše bore i otok posljedice lošeg sna?

Prve bore tokom spavanja počinju se stvarati u mladosti – u početku su to samo nabori koji nestaju u roku od 2 sata nakon buđenja. Poslije 30-35 godina, takvi nabori ne nestaju i postaju izražene bore, a sa godinama se samo povećavaju. Zbog toga je vrlo važno pratiti kako (i što je najvažnije) na čemu spavate.

Ista stvar se događa sa edemima – nakon dugog sna „lice u jastuk“, kada su vam glava i vrat u neprirodnom položaju, poremećen je odliv limfe. A ako ne može pravilno cirkulirati, tada dolazi do stagnacije u rastresitim tkivima koja se nalaze na licu, posebno oko očiju.

Kako izbjeći pojavu bora i natečenost u snu?

Kao što smo gore spomenuli, najefikasnija prevencija bora kod spavanja je spavanje na leđima. Također, ovaj problem se može riješiti pravilnim anatomskim jastukom. Prilikom izbora posteljine, obratite pažnju na jastuk sa blago udubljenom zonom glave u centru, što će vam pomoći da produžite spavanje na leđima, kao i posebne ureze duž ivica. To je ono što će vam pomoći da zaštitite nježnu i osjetljivu kožu lica tokom spavanja na boku ili polu stomaku, ako niste spremni da promijenite položaj spavanja.

Još jedan važan element je posebna jastučnica od prirodne svile. Zbog svoje glatke i nježne teksture, materijal ne ostavlja tragove na koži i smanjuje trenje na nulu, spriječavajući pojavu bora.

Prirodna svila je odličan pomagač u borbi protiv akni, ekcema i drugih dermatoloških nevolja. Pokušajte da koristite i pokrivač napunjen staklenim mikro-kuglicama. Ravnomjerno raspoređeni agensi promoviraju proizvodnju hormona serotonina, dopamina i endorfina, koji ublažavaju stres iz tijela. Kao rezultat, brže zaspite, a noću pritisak na cijelom tijelu pomaže vam da se manje prevrćete.

Moja reakcija na članak je...
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
Prethodni članakDjevojka iz Sarajeva proslavila sedmu godinu kako od ponedjeljka planira ići na dijetu
Sljedeći članakHegra, grad uklesan u stijenu..
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.