Dario Pehar: Ibiza – otok glazbe, sunca i pozitive

“Dok putujemo svijetom da bismo našli ljepotu, moramo je ponijeti sa sobom ili je nećemo naći.” (Ralph Waldo Emerson)

“Najživopisnija putnička iskustva obično se dešavaju slučajno i stvari koje će učiniti da se zaljubite rijetko su one koje su vas odvele tamo.” (Rolf Potts)

“Svako putovanje ima neku prednost. Ako putnik posjeti bolju, bogatiju zemlju, može da nauči kako da poboljša svoju. A ako ode u goru, siromašniju, naučiti će kako da uživa u svojoj zemlji.” (Samuel Johnson)

Ibiza je Španjolski otok u Sredozemnom moru i pripada skupini “Balearic Islands” (Mallorca, Menorca, Ibiza i Formentera). Ibiza je autonomna regija, službeni jezik je Katalonski i Španjolski, pa mnoge nazive mjesta vidjećete na tim jezicima, a naziv Ibize na Katalonskom jeziku je “Eivissa”.

Otok je brdovit i ima prekrasne plaže i lijepu klimu tijekom cijele godine, prekriven je lijepom gustom šumom, nema zmija, imaju jednu vrstu guštera koji je simbol Ibize, pa sve to ga čini popularnim mjestom za turiste.

Građevine i kuće su im tipično španjolski, mediteranski tip, kockaste i bijelih zidova, izgledaju lijepo. Na Ibizi se nalaze poznati noćni klubovi Pacha, Amnesia, Space, Privilege, Ushuaïa i drugi, većina njih ima svoje hotele, tako imate cijeli dan i noć zabavu, ali većina su na rubu ili van grada.

Na Ibizi se uzgajaju masline, naranče, limun i razno povrće pogodne za te krajeve, a također Ibiza proizvodi sol, koju također prodaju kao suvenir “Sal de Ibiza”. Hrana na Ibizi je većinom mediteranska razne vrste riba, španjolski “Tapas” i “Paella”, a imate i ostalih vrsta kao thai, kineska, talijanska itd. Možete naći mnoge vrste vina, a najpopularnije je španjolsko vino “Rioja” (moje najdraže crno vino). Na Ibizu možete doći brodom, trajektom ili avionom direktno iz mnogih odredišta u Europi, ovisi odakle putujete, također možete avionom presjedati iz većih gradova prema Ibizi. Uglavnom možete naći jeftine letove ovisno o danu ili dobu godine, ali najbolje je putovati van sezone, kada su letovi puno jeftiniji, kao i smještaj na Ibizi. Također možete naći jeftini smještaj za vrijeme sezone, ali uglavnom u raznim hostelima i airbnb smještajima. 

Ibiza je podijeljena na pet oblasti:

– Vila d’Eivissa (Ibiza Town), obuhvaća širi dio grada Ibiza

– Sant Josep de sa Talaia (San José),  jugo-zapadni dio otoka

– Sant Joan de Labritja (San Juan Bautista), sjeverni dio otoka

– Sant Antoni de Portmany (San Antonio Abad), zapadni dio otoka

– Santa Eulària des Riu (Santa Eulalia del Río), istočni dio otoka

Zimi otok izgleda pusto, jer mnogi restorani, trgovine i mjesta zabave su zatvorena. Početkom listopada svi klubovi prave “Closing Party” i poslije toga mnoga mjesta se zatvaraju.

Ako želite puni sadržaj zabave i ostalog onda je najbolje da dođete od kraja lipnja, pa do kraja rujna. Ibiza Town i San Antonio su najbolji za zabavu, pogotovo San Antonio u kojima možete naći mnoga popularna mjesta za zabavu.

Santa Eulalia, San Jose i San Juan su mjesta gdje najviše dolaze obiteljski turisti. Ako želite osjetiti bolje Ibizu najbolje je da iznajmite auto ili moped, sa kojima možete lako stići do bilo kojeg mjesta na otoku.

Mjesta su im dobro povezana s modernom cestom, sem nekih dijelova gdje su uske, uobičajno koje idu u ruralne dijelove Ibize ili prema nekim zabačenim plažama. Ibiza je dosta skupa pogotovo u sred sezone, ali ima dosta mjesta za svačiji džep, a ako želite biti u nekim boljim i ekskluzivnijim mjestima najbolje da putujete na početku sezone (ožujak, svibanj) ili na kraju sezone (listopad, studeni), ali ćete imati siromašniji sadržaj.

Mnogi noćni klubovi su skupi (pogotovo popularniji kao Pacha, Amnesia itd.), a također ovisi tko nastupa, ali uvijek možete naći neki popust ili zabave na otvorenom. Ja volim posjetiti Ibizu u svibnju i listopadu. jer su manje gužve, a vrijeme je dovoljno lijepo da možete uživati u svim ljepotama Ibize, a mnoga mjesta još rade. 

Ibiza je 60-tih i 70-tih bila popularna u hippy kulturi, gdje su je posjećivali mnogi hipici, pa i danas imamo mnoge hipi tržnice (Las Dalias, Punta Arabí i San Juan) i mjesta koja su kultna kao bar “Baru Anita” koji je bio izvorno okupljalište hipika 60-ih godina i nalazi se u blizini mjesta “Sant Carles de Peralta”.

Ibiza je počela biti popularna otvaranjem raznih klubova, gdje su se dešavali veliki partiji i kada su mnoge poznate osobe počele posjećivati otok i kupovati imanja na njemu. Tako je Ibiza postala meka i centar dance i elektronske glazbe, a i mnogih bogatih i poznatih ljudi.

Osim poznatih klubova imate i poznate cafe bar restorane (Cafe Mambo,  Cafe del Mar, Savannah, Golden Buddha, Wi Ki Woo, Villa Mercedes, Rio Ibiza, Ibiza Rocks Bar, Linekers Ibiza i drugi), koji se nalaze u San Antoniu, gradu razuzdanih zabava. Mnogi od tih barova su skupi, kao Cafe Mambo i Cafe del Mar, ali mogu se naći barovi za svačiji džep i vrstu muzike koju preferirate. Ibiza grad ima također dosta mjesta sličnog sadržaja i većina se nalaze u dijelu starog dijela grada “Dalt Vila” i tvrđave Ibiza. Na vrhu tvrđave se nalazi lijepa stara crkvu “Catedral Santa Maria de les Neus”. 

Ibiza je prepuna raznovrsnih prekrasnih plaža za svačiji ukus. Najpoznatija plaža je “Playa de Bossa” na kojoj se nalaze svi ti veliki poznati hoteli. Od ostalih plaža spomenuo bih “Cala de Sant Vicent”, “Cala Vadella”, “Playa Es Canar”, “Playa de Talamanca”, “Cala Bassa”, “Cala de Bou”, “Cala d’Hort”, “Cala Comte”, “Playa de Cavallet”, “Playa De Santa Eulalia” i “Playa De Portinatx”.

Ibiza ima preljepe izlaske i zalaske sunca, pa tako možete sjediti u nekim od svojih barova ispijati svoje koktele ili piće i uživati u tim ljepim zalascima sunca. Naljepši zalasci sunca su u San Antoniu gdje mođete naći razne barove i restorane za uživati u tome.

Otiđite u “Putumayo Music And Lounge Bar” ili Hotel restoran “La Torre”, u kojem sam bio zadnji put kada sam boravio na Ibizi – stvarno preljep doživljaj. Ako želite vidjeti najljepši izlazak sunca otiđite do odmarališta “Es Canar”.

Od ostalih atrakcija na Ibizi posjetite simbol Ibize, mali kameniti vulkanski otočić “Es Vedra”. Es Vedra je zaštićen zbog nekih rijetkih biljaka i životinja i zabranjen je ulazak na njega. Ovaj otočić je najviše popularan kod ljudi koji meditiraju, dođu sa brodicama u blizinu otočića i meditiraju, tvrde da je Es Vedrà jedno od najmagnetnijih mjesta na Zemlji. Od sljedećih atrakcija možete posjetiti park prirode “Ses Salinas Natural Park” koji izgleda močvarno i puno je raznih dina i stjenovitih plaža sa prekrasnim uvalama. Na Ibizi možete naći puno lijepih malih mjesta ili sela od kojih bih vam preporučio Santa Gertrudis, San Jose i San Juan.

Na ostale Balearic otoke možete lako doći trajektom, koji redovno voze, a najlakše i najbrže možete doći na najmanji otok Formentera, do kojeg vam treba oko pola sata vožnje trajektom. Formentera ima prekrasne plaže i možete je obići za jedan dan, iznajmljujući auto, moped ili biciklo. Ja sam svaki puta posjetio ovaj otok kada sam bio na Ibizi i uživao u predivnim plažama. Formentera je najmanje nastanjena, a i zimi je veoma pusta.

Pisao: Dario Pehar

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Prethodni članakZnaš tata, kada bih ti mogla pokloniti nešto veliko…
Sljedeći članakJosipa Milas: Hercegovina, crna kava i brkovi
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.