Dario Pehar: THE COTSWOLDS – biser Engleske

 

Od kada sam se prije tri godine preselio, živim i radim u Engleskoj, a malo po malo sam počeo upoznavati UK i njene ljepote.

Oduševio sam se Škotskom, Lake Districtom, Oxfordom, normalno Londonom i još nekim mjestima, ali putovanje u rujnu 2020. godine u Bristol je na mene ostavilo posebne utiske, gdje me je posebno oduševila ljepota oblasti The Costwolds o kojoj ću vam malo reći u ovom postu. Na tom putovanju posjetio sam sljedeća mjesta: Cardiff, Salisbury, Wells, Gloucester, Bradford-on-Avon, Bath, Cirencester, Tetbury, Malmesbury i Castle Combe.

THE COTSWOLDS je oblast na jugozapadu Engleske, koja je 1966. godine proglašen područjem izvanredne prirodne ljepote (AONB). Oblast The Cotswolds zauzima ogromno područje gotovo od 800 četvornih kilometara (oko 40 km širine i 145 km dužine), prolazi kroz šest regija; Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire, Somerset i Worcestershire.

Tijekom srednjeg vijeka oblast The Cotswolds je bila značajna po proizvodnji i trgovini vunom, zbog čega ćete pronaći toliko lijepih starih građevina, crkava i vlastelinstava. Također ima lijepu prirodu sa prekrasnim pejzažima i krajolikom, dolinama, brdima, rijekama, jezerima naći ćete puno lijepih staza za šetnje, biciklizam i drugo. U The
Cotswoldsu izvire najpoznatija Engleska rijeka Thames. Ako želite biti okruženi prirodom i uživati u odmoru, tišini ili šetnji prirodom, The Cotswolds je mjesto za vas. U ovoj oblasti se nalaze neka od netaknutih, povijesnih i najpoznatijih gradova i sela u Engleskoj. Skoro većina građevina u The Cotswoldsu ima vintage izgled, pa gradnja u nekim mjestima u ovom području je strogo propisana, koja građa, boja ili vrsta kamena, krovova i ograda se smiju upotrijebiti. U ovom području je rođen i živio najpoznatiji engleski pisac William Shakespeare (Stratford-upon-Avon), a također princ Charles ima imanje na ovom području, u blizini Tetburya. Oblast The Cotswolds možemo podijeliti na tri dijela sjeverni, centralni i južni dio.

U sjevernom dijelu nalazi se najviše mjesta, a to su: Cheltenham, Stow-on-the-Wold, Chipping Campden, Chipping Norton, Winchcombe, Bourton-on-the-Water, Snowshill, Broadway, Moreton-in-Marsh, Minster Lovell, Willersey, Lower & Upper Slaughters, Kingham, Charlbury, Blockley, Burford, Stanway, Northleach i Stanton. Ovom sjevernom dijelu također možemo dodati mjesta koja se nalaze na rubovima ove oblasti, a povijesno i turistički su dosta vezani sa ovom oblasti, a to su:
Banbury, Stratford-upon-Avon, Gloucester, Oxford, Pershore, Witney, Tewkesbury.
U centralnom dijelu nalaze se ova mjesta: Cirencester, Stroud, Tetbury, Painswick, Malmesbury, Woodstock, Nailsworth, Minchinhampton, Bibury i Wotton-under-Edge. Također centralnom dijelu možemo dodati mjesta koja se nalaze na rubovima ove oblasti, a povijesno i turistički su dosta vezani sa ovom oblasti, a to su: Cricklade, Fairford, Lechlade-on-Thames, South Cerney i Berkeley.
U južnom dijelu nalzi se najmanje mjesta, a to su: Bath, Bradford-on-Avon, Castle Combe i Chipping Sodbury, a u ovaj dio također možemo dodati mjesta koja se nalaze na rubovima ove oblasti, a povijesno i turistički su dosta vezani sa ovom oblasti, a to su: Bristol, Lacock, Chippenham, Corsham.

 

Moja reakcija na članak je...
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0