Valentina Vidović: Divlji konji – Kruge

Već 10 godina privatno radim posao za koji sam se školovala, koji volim i koji me ispunjava, međutim, putovanja su nešto što je oduvijek moja ljubav.

Volim istraživati, slušati lokalce, saznati nešto novo o bilo kojem mjestu, kulturi i životu. Meni predstavlja izazov napraviti plan puta i krenuti, sama ili sa ekipom. Do sada sam uglavnom putovala izvan granica BiH. Trenutna situacija mi ne daje potpunu sigurnost kako bih prešla granicu.

Iz navedenog razloga sam se našla kao turista u državi gdje sam rođena i živim već 32 godine. U početku kada sam počela prikupljati informacije odmah sam shvatila da jako malo znam o BiH a cijeli život sam tu.

S druge strane nisam uvijek pronalazila sve informacije koje me zanimaju o lokcijama. Takva činjenica me na neki način natjerala da istražim i napravim plan kuda i kako. Odlučila pisati sve detalje javno kako bih dala pravu sliku turističkih destinacija iz mog ugla.

Nakon mojih objava putem IG profila https://www.instagram.com/endji_jones/ mnogi su se odvažili i krenuli. Kao razlog su naveli činjenicu da im je mnogo pomoglo to što sam pisala u detalje o svemu, na prvom mjestu troškove putvanja, potom rute, plan, preporuke i slično. Nakon komunikacije sa tim ljudima nastala je ideja da napišem vodiče o lokacijama na kojima sam do sada bila.

Nadam se da će i Vama pomoći sve informacije koje imam i da ćete se odvažiti i istražiti Bosnu i Hercegovinu. Reći ću samo da ćete se iznenaditi koliko smo bogati prirodnim ljepotama i koliko turizam može ovu državu dignuti na noge.

Divlji konji – Kruge

Na lokaciji gdje je nastao takozvani “livanjski sir”, danas ga nećete pronaći, ali ako budete krenuli u potragu, pronaći ćete – divlje konje.

U podnožju planine Cincar, na visoravni Kruzi, dijelu središnjeg planinskog lanca u Dinaridima nedaleko od Livna, njih, sada već oko 700-900, još od kraja 60-ih i početka 70-ih godina prošlog stoljeća, na planinskim je prostranstvima pronašlo svoj dom.

Oni su potomci domaćih, seoskih konja koji su nekada davno služili za rad u polju mještanima, a onda je došlo vrijeme mehanizacije. Kada su u drugoj polovini prošlog stoljeća mještani kupili traktore, konji su tada izgubili svoju svrhu, a njihovi vlasnici imali su dvije opcije, ubiti ih i pojesti ili prepustiti same sebi. Velik broj ljudi odlučio je pustiti ih na slobodu. Danas ćete rijetko, vjerujem nikako, naći čistokrvne konje na ovoj lokaciji.

Kako bi se nahranili i napojili, jednom riječju – preživjeli, dnevno ponekada moraju prijeći kilometre u potrazi za vodom, a preživljavaju zahvaljujući, ponajprije, bogatim pašnjacima.

Hvala Marinu Mamuzi na pokretanju https://www.instagram.com/wildhorses.continental/ te na ovaj način, širenju turizma Livna ali i upoznavanja Bosne i Hercegovine. Ekipa je za 10! Ukoliko i sami želite doživjeti ovako nešto, javite im se na profil i uživajte! Ja ću se sigurno vratiti opet!

 

Moja reakcija na članak je...
+1
3
+1
5
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0