Valentina Vidović: Vodopad Kravica

Vjerujem kako ste čuli (ako već i niste bili) za vodopad Kravica. Nalazi se 3km nizvodno od Vitaljine u Studencima (Ljubuški) i najatraktiviniji je na Trebižatu.

Visina samog vodopada kreće se između 26-28m dok je vodeni amfiteatar ispod slapa promjera čak 120m. Preko sedronosnog sloja od dna do vrha slapa izrasli su trava, mahovina i lišajevi, a uz sami slap nikle su konopljika, smokve i topole. Sve to ovom prostoru daje neku posebnu čaroliju. Nekada u prošlosti ovdje su se nalazili i mlinovi te stupe za valjanje sukna.
Na Kravici je dozvoljeno kupanje i to je definitivno atrakcija među domaćim ali i stranim turistima.
Radno vrijeme preko ljeta je od 7 do 22 sata.
Parking je besplatan.
Ulaznica za Kravicu je 10KM po osobi. Djeca do 7 godina ne plaćaju ulaz. Za grupe nude i popuste što možete pronaći na službenoj stranici http://kravica.ba/hr/za-posjetitelje/cjenik.html kao i sve ostale informacije.

Nakon što kupite ulaznicu pješice ćete se spustiti stepenicama i stazom koja je zaista divno uređena, sa klupama za povremeni odmor, te nekoliko vidikovaca s pogledom na slapove i prirodu.
Pored vodopada možete popiti piće ali i jesti. Ukoliko se odlučite samo popiti piće preporučujem bar koji se nalazi odmah pokraj slapova i tu se ne poslužuje hrana niti kava (samo sokovi, voda i slično).
Ukoliko želite jesti imate dva restorana u kojima je hrana sasvim uredu, ali i cijene. Cijena kave i vode se kreće između 1-2,5KM.

Na Kravici možete unajmiti i bicikl ili kajak/kanu te sami istraživati.
Ono što dobar dio ljudi ne zna jeste kako ulaznica od 10KM za Kravicu uključuje još 2 lokacije: muzej franjevačkog samostana na Humcu te Koćušu. Iz ovog razloga često ćete pročitati kako je ulaz na Kravicu prilično skup. Međutim, ne bih se složila ako ste turista i ako uzmem u obzir što je sve uključeno. Kartu čuvajte i na ulazu te dvije lokacije je samo pokažete.

Udaljenosti automobilom
Ljubuški – Kravica 8,2km (15 minuta)
Franjevački samostan na Humcu – Kravica 9,6km (15 minuta)
Čapljina – Kravica 18km (20 minuta)
Koćuša – Kravica 19km (25 minuta)
Međugorje – Kravica 19km (25 minuta)
Mostar – Kravica 43km (50 minuta)
Kiseljak – Kravica 155km (2 sata i 45 minuta)

 

Moja reakcija na članak je...
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0