Prva suza Hrvatske, Josip Jović

Na današnji dan 1991. godine u na Plitvičkim jezerima odvio se incident u povijesti zabilježen kao „Krvavi Uskrs“, u kojem je pala i prva hrvatska žrtva Domovinskog rata, pripadnik specijalne policije Josip Jović.

Specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te Antiterorističke jedinice Lučko u noći s 30. na 31. ožujka 1991. godine krenule su na Plitvice uspostaviti javni red i mir.

Nakon što su snage Specijalne policije svladale pobunjenike, uspostavile legalnu vlast, umiješala se JNA, zauzela je sve prilaze Plitvičkim jezerima (sa strane Slunja i Titove Korenice).Srpski teroristi su se povukli prema Titovoj Korenici, a JNA ih je zaštitila jer se postavila kao tampon zona između hrvatske policije i terorista. Josip Lucić predvodio je specijalce iz Rakitje. Kolona specijalaca upala je u zasjedu na Plitvicama. U autobus pun specijalaca uletjela je tromblonska mina koja nije eksplodirala.

Specijalci su imali mnogo sreće jer nije bio izvučen osigurač. Specijalci su tijekom nekoliko sati u teškim uvjetima (visokog snijega, velike hladnoće i magle) uspjeli svladati pobunjenike.

Uhićeno je 9 terorista, među njima i Goran Hadžić (član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke iz Vukovara) i Borivoje Savić (tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovar). Bili su naoružani; navodno su išli na sastanak u Titovu Korenicu.

Nakon intervencije ministra unutarnjih poslova RH Josipa Boljkovca Goran Hadžić je pušten! Tijekom akcije oslobađanja Plitvica poginuo je policajac Josip Jović iz Aržana (blizu Imotskoga), a 7 specijalaca bilo je ranjeno.                                                                      Dvadesetdvogodišnji Josip Jović postao je simbol branitelja, simbol žrtve za slobodu Hrvatske (dragovoljno se javio za akciju), pa se spominje kao prvu hrvatsku žrtvu u Domovinskome ratu.

Počivao u miru Božjem!

https://www.facebook.com/SpecijalnaPolicijaRH/

Moja reakcija na članak je...
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Prethodni članakKristina Gagro Dugandžić: “Teška dolaze vremena”
Sljedeći članak“Umoran sam od vaše negativnosti.”
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.