Sveta Faustina o molitivi

Neka ove riječi sestre Faustine prošire tvoje znanje o molitvi te ražare tvoje srce za nju.

Duša se oboružava molitvom za borbu svake vrste. Ma u kojem stanju se duša nalazila, ona treba molitvu. Čista i lijepa duša mora moliti, inače gubi svoju ljepotu. Duša koja teži čistoći mora moliti, inače ne dospijeva čistoći. Upravo tek obraćena duša mora moliti, inače će se vratiti natrag. Grešna, duša upala u grijehe, mora moliti da bi se mogla podići. Nema ni jedne duše koja ne bi bila obavezna na molitvu, jer svaka milost silazi po molitvi. (Dn 146)

Duša treba znati, da bi molila i ustrajala u molitvi, mora se obući u strpljivost i hrabro nadvladavati vanjske i nutarnje poteškoće. Nutarnje poteškoće – bezvoljnost, suša, tromost, kušnje; vanjske – ljudski obzir i korištenje vremena predviđenog za molitvu. Znam iz vlastitog iskustva, ako nisam molila u predviđenom vremenu, nisam mogla ni kasnije jer nisu dopuštale moje obveze, a kada sam molila usprkos tome tada s velikim poteškoćama, jer su mi misli letjele obvezama. (Dn 147)

Kod mene se pojavila poteškoća da je nakon dobro obavljene molitve moja duša izlazila u nutarnjoj dubokoj sabranosti, ali drugi su se protivili toj sabranosti. Dakle, mnora se imati puno strpljivosti da bi se ustrajalo u molitvi. Ponekad, kad je moja duša uronjena u Boga donosila više plodova molitve i kada me Božja nazočnost pratila cijeli dan, upravo tada događalo se da bih najčešće bila opominjana da nisam savjesna, da sam ravnodušna; jer manje sabrane duše žele da i druge ostanu njima slične, jer su inače one za njih stalni prijekor. (Dn 147)

Duša treba biti vjerna u molitvi, usprkos mukama, suši i kušnjama, jer od takve molitve pretežno ovisi ostvarenje ponekad velikih Božjih planova. Ali ukoliko ne ustrajemo u takvoj molitvi, spriječavamo ono što je Bog po nama ili u nama htio ostvariti. Neka svaka duša zadrži sljedeće riječi: “Kada je Njega obuzeo strah, On je molio još usrdnije.” (Dn 872)

U životu ima trenutaka u kojima duša doživljava stanje, kao da ne razumije jezik ljudi. Sve je muči, i u ničemu ona ne nalazi mira, samo u žarkoj molitvi. U žarkoj molitvi duša zadobije utjehu. I kad bi htjela slušati ljudska objašnjenja, dospjela bi samo u još veće nemire. (Dn 1387)

Shvatih kako je važna molitva za umiruće. Ona ublažuje Božju srdžbu. (Dn 1565)

Mi ne znamo koji broj duša trebamo spasiti svojim molitvama i žrtvama. Stoga trebamo moliti za grešnike. (Dn 1783)

Priprava za molitvu

Kada se želite moliti, odvojite točno onoliko vremena koliko želite provesti u molitvi. Odaberite mjesto gdje ćete biti pribrani. Zauzmite udoban položaj (sjedenje, klečanje, ležanje, šetnja…) i opustite se. Tako pripravljate svoj duh i tijelo za susret s Bogom Milosrđa. 

Kratki savjeti

  • Svoju potrebu (teškoću) u vjeri predaj Bogu.
  • Ako Bog brine za ćitav svijet, neće zanemariti ni tebe.
  • Da bi došao u njegovu blizinu i primio pomoć – kreni putem molitve.
  • Izaberi molitve ili devetnicu i počni moliti!
  • Odredi vrijeme u danu kada ćeš moliti. (Možeš pozvati i ukućane ili prijatelje na zajedničku molitvu)
  • Nastoj pohađati crkvu i biti na svetoj misi.
  • Ne boj se! Bog je na tvojoj strani!
  • Ustraj u molitvi (i onda kada ti se ne moli)!

Ne treba previše misliti na svoje slabosti i grijehe, nego gledati u Boga i željno očekivati njegovo milosrđe.

Moja reakcija na članak je...
+1
1
+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0