Sandro Jurković: “Politika u sportu – gdje je granica?”

“Naš je cilj da ljudi sve vide, pa ako i dalje budu htjeli takvu vlast, eto im je!”

Sandro Jurković je neovisni vijećnik u Gradskom vijeću Čapljina, uspješan politički aktivist koji narodu transparentno prilaže realne situacije i događaje, pomalo surovo – jer istina je uvijek surova. Jedan je od rijetkih koji bez dlake na jeziku istupa naprijed, bori se za svoje stavove koje uvijek potkrijepi argumentima.

Političar koji ne gura probleme pod tepih, nego redovno istrese tepih kako bi istaknuo probleme koji postoje.

Na svom facebook profilu prije nekoliko dana objavio je status u kojemu se pita do kada će se politika miješati u sport, navodeći primjer nepravde koja se dogodila.

“Na pitanje zašto je nastao rat prije 30ak godina na ovim prostorima svi će složno odgovoriti:

“Zato jer nismo imali slobodu! Nismo smjeli slobodno razmišljati, a kamoli govoriti! Taj bivši yugo-sistem nam je uskraćivao slobodu i temeljna ljudska prava, i tko bi god rekao bilo kakvu kritiku na račun sistema bio bi žestoko sankcioniran. Ne samo pojedinac koji bi se usudio izustiti tu kritiku, nego bi sankcijama bila izložena čitava njegova obitelj. Više desetljetna represija na slobodu čovjeka došla je do te mjere da nije bilo druge opcije nego ustati protiv takvog sistema i po cijenu života.”

Mnoge su majke sinove dale, mnoge žene su udovice ostale i mnoga su djeca bez očeva ostala u pokušaju rušenja tog yugo-sistema vjerujući da dolazi neki novi pravičniji i pravedniji sistem.
Tridesetak godina iza imamo tisuće primjera da je taj novi sistem potpuno identičan tom starom sistemu.
Evo jednog najsvježijeg primjera iz naše okoline.

Moj kolega, Pero Čepo, inače je savezni tj., državni nogometni sudac sa dugogodišnjim iskustvom. U svojoj dugogodišnjoj karijeri sudio je na preko 50 malonogonetnih turnira, među kojima su i suđenja na posljednjih 7 manifestacija “Liga Mjesnih Zajednica Čapljina”. Dakle od 2012-te sve do evo ove godine Pero Čepo je bio neizostavan član sudijske delegacije za ovu lokalnu manifestaciju.

A onda je prošle godine Pero Čepo javno i na glas rekao da ne razmišlja identično kao sistem.Nije Pero izrekao, a kamoli uputio, ni jednu ružnu riječ bilo kome. Samo je na glas rekao da sistem nije dobar.

Zbog svog slobodnog govora odmah su krenule sankcije tog sistema prema njemu i njegovoj obitelji. Najprije mu je u lipnju prošle godine isparan plastenik, a ove godine je “izoliran” od manifestacije koje je on, skoro pa simbol.
Zvalo se i sazivalo po raznim selima tražeći tko bi sudio na Ligi Mjesnih Zajednica. Nudilo se i mladiće bez ikakva znanja i iskustva, samo se Pero nije pozivao. Za njega mjesta više nema.
Ni prvi slučaj, a pogotovo ovaj drugi, nije Peru dirnuo ni najmanje, čak štoviše ovo je samo potvrda da je Perin stav o sistemu bio potpuno ispravan.

Žalosno je u koje sve pore i do koje mjere ide ta politika i na kakve načine se obračunavaju sa neistomišljenicima. Stranka koja u svome nazivu ima riječ “demokracija”. Pravi prikaz demokracije, nema govora…”, napisao je Sandro.

Sandra možete pratiti i na njegovom YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCmG-lZ_wDXfaNBRt2RQkDPg/featured
Moja reakcija na članak je...
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Prethodni članak“Tvoje dijete pred pobačaj…” – pismo majci
Sljedeći članakFra Mario Knezović: “Gay škola u Zagrebu?”
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.