Objava teksta preko štele

Ponoc je upravo prosla. Prsti mi prebiru po tipkovnici stiskajuci stalno Delete.

Nisam odavno pisao, pa mi prsti izmicu kontroli. Svira na Youtube-u Mozart. Pokusavam pratiti ovaj tempo…

Ide ali nemam misao, misao kako da zapocnem ovaj roman, pripovijetku, pricu. Ni sam ne znam sto ce biti…

Nemam ni slova sa kvacicom. Sve je bez znakova, zbrkano, kao sto je zbrkana moja glava. Par redova je napisano…

Volim zapaliti cigaretu dok pisem, ali laptop je nov pa me strah da ne bi trenuo pepeo na kakvo ovo njemacko slovo. Vani napokon zvijezde. Covjece i Njemacka ima zvijezde… -totalno cool.

Volim pisati. Cijelo selo je nakvo umjetnicko. Pisaca i pjesnika u selu od 200 stanovnika iz maloga brocanskoga sela vise nego u cijelom Parizu. Teme one nase, domoljublje, hrvatstvo i vjera. Svi nesto pisu, a polja nam kao amazonska prasuma.

O Boze, o cemu da pisem??? Ni sam ne znam…

Mozda ovo bude tekst za kakvu monodramu. Poceo mi Mozart ici na zivce. Poceo je veselo, a sada je nekakva zalopojka. Dobri stari Mozart. Vraga bi mi znali za Mozarta da ne bi profesora Zovke. Kako je on osnovao glazbenu skolu, u selu se pojavili klaviri, gitare, bubnjevi. Tako da nase selo stvara poeziju, glazbu, a i slikarstvo je na zavidnom nivou. Poljoprivreda kako rekoh, na razini sela kao na razini cijele drzave. Znaci nikakva…

Trci, trci cima krumpira. Nadam se da cete znati citati i da vam nece biti tesko za glavu skontati rijeci bez kvacica. Odoh zapaliti, a i Mozartu se pise Delete ako ne okrene na stogod veselo. Pustiti cu onda Bacha…

Sam sam sebi rekao nema u korizmi Kafanica laganica, nema Samo konobari znaju

U nas na Balkanu sve se vrti oko kavana, zena i pica. Uglavno tema za razmatranje bude:

On se zaljubi, ona nade drugoga, on ode u kavanu, razbije casu, pije i jutrom ga budi majka, a on mamuranIsta tema , deset milijuna verzija, a sve razlicite. Muci covjece. Citam ovo sto sam napisao. Sve s brda s polja. Ali sto me briga. Zbrkano kao sve kod nas. Preko veze cu probati ovaj tekst ubaciti na kakav portal. Ima mi rodica portal Hercegovka.hr, pa neka ga objavi. Kad se moze medicina upisivati preko veze, psihologija, pedagogija, logopedija, moze se i ovaj tekst objaviti preko veze. Neka naslov bude Zbrkani tekst.

Sjedim za stolom, ispred mene tulipani, desno cetiri orhideje. Uslikao bi, ali nismo cistili pa da se ne brukamo. Ta znate kako je kod nas….

Treba sve biti na mjestu jer moze netko naici. Puni se ovaj A4 format papira. Jos nisam zapalio. Odo po pepeljaru i cigare. Bas me briga za njemacka slova. Svakako i jesu nakva koviljasta. Dok ih izgovoris otekne ti vilica. Nije to jezik za nas koji dolazimo sa milozvucna kamena.

Brzo cu i kuci. Nesto sam se vala uzelio Goldonke. Ma kakva je samo to klasicna glazba. Jos kad je zemlja mokrija pa ti freza zapne. Imas osjecaj da uz glazbu dobijes i glasove Beckih djecaka. Nema toga ovdje. Jos kad frcne onaj kamen ispod noza ima da onaj ko je u blizini, u vrlo kratkom vremenu prede u drugu dimenziju. A tek polivanje loze? Pa razlicite instrumente imas. Kakvo je to tek bogatstvo. Hoces da sviras rucno, pa onda uz pratnju kvarteta, to jest, motor, ti, slauf i ono za polivanje sto drzis u ruci. Zaboravio sam kako se kaze na nas.

Nesto me pukla nostalgija za kucom pa sam se zazelio ruzica i macjih ociju. Nemam pojma kakve to veze ima sa Hercegovinom ali eto moj mozak zajedno sa stomakom se slozio da ima. Koliko tipkam na ovo cudo, a jos nemam ni stranicu. Nema veze. Povecat cu font pa cu imati dvije. Druga mi je cigareta, a i Mozart mi se popeo na glavu. Ajde odo…

Usput, mozda si dragi citaoce skontao da ima mnogo trotocja? – e, to je da skontas ove rijeci bez kvacica. Mozda ovo bude u nastavcima…

Vidjeti cemo!

Ante Luburić/Hercegovka.hr

Moja reakcija na članak je...
+1
43
+1
2
+1
14
+1
26
+1
0
+1
0
+1
1