Ludost uvijek prati ljubav – kratka poučna priča

Jednom davno, svi ljudski osjećaji i sve ljudske kvalitete našle su se na jednom skrivenom mjestu na Zemlji. Kada je dosada zjevnula treći put, ludost je, uvijek tako luda, predložila: “Hajdemo se igrati skrivača! Tko se najbolje sakrije, pobjednik je među osjećajima.”

Intriga je podigla desnu obrvu, a radoznalost je, ne mogavši prešutjeti, zapitala:

 “Skrivača? Kakva je to igra?”

“To je jedna igra…”, započela je objašnjavati ludost, “…u kojoj ja pokrijem oči i brojim do milijun, dok se svi vi ne sakrijete. Kada završim sa brojanjem, polazim u potragu, i koga ne pronađem, taj je pobjednik.”

Entuzijazam je zaplesao, slijedilo ga je oduševljenje. Sreća je toliko skakala da je nagovorila sumnju u apatiju, koju nikada ništa nije zanimalo. Ali nisu se svi htjeli igrati.

Istina je bila protiv skrivanja, a i zašto bi se skrivala? Ionako je uvijek, na kraju, svi pronađu. Ponos je mislio da je to glupa ideja, iako ga je zapravo mučilo što on nije bio taj, koji se sjetio predložiti igru.

Oprez nije htio riskirati.

“Jedan, dva, tri…” počela je brojati ludost.Prva se sakrila lijenost, koja se kao i uvijek samo bacila iza prvog kamena na putu. Vjera se popela na nebo, zavist se sakrila u sjenu, a uspjeh se mučeći popeo na vrh najvišeg drveta.

Velikodusnost se nikako nije mogla odlučiti gdje se sakriti jer joj se svako mjesto činilo savršenim za jednog od njenih prijatelja. Ljepota je uskočila u kristalno čisto jezero, a sramežljivost je provirivala kroz pukotinu drveta. Krasota je našla svoje mjesto u letu leptira, a sloboda u dahu vjetra. Sebičnost je pronašla skrovište, ali samo za sebe!

Laž se sakrila na dno oceana (laže, na kraju duge), a požuda i strast u krater vulkana. Zaborav se zaboravio sakriti, ali to nije važno.

Kada je ludost izbrojala 999.999, ljubav još nije pronašla skrovište jer je bilo sve zauzeto. Ugledavši ružičnjak, uskočila je, prekrivši se prekrasnim pupoljcima.

“Milijun”, zavikala je ludost i započela svoju potragu.

Prvu je pronašla lijenost, iza najbližeg kamena.

Ubrzo je začula vjeru kako raspravlja o teologiji s Bogom, a strast i požuda su iskočile iz kratera od straha. Slučajno se tu našla i zavist, onda uspjeh, a sebičnost se nije trebalo ni tražiti. Sama je izletjela iz svog savršenog skrovišta koje je bilo pčelinja košnica.

Od tolikog traženja ludost je ožednjela, i tako u kristalnom jezeru pronašla je ljepotu.

Sa sumnjom joj je bilo još lakše jer se ona nije mogla odlučiti za skrovište, pa je ostala sjediti na obližnjem kamenu.

Tako je ludost, malo po malo, pronašla gotovo sve.

Talent je bio u zlatnom klasju žita, tjeskoba u izgorjeloj travi, laž na kraju duge (laže, bila je na dnu oceana), a zaborav je zaboravio da su se uopće ičega igrali.

Samo ljubav nije mogla nigdje pronaći. Pretražila je svaki grm i svaki vrh planine i kada je već bila bijesna, ugledala je ruzičnjak.

Ušla je među ruže, uhvatila suhu granu, od bijesa i iznemoglosti počela udarati po prekrasnim pupoljcima. Odjednom se začuo bolan krik. Ružino je trnje izgrebalo ljubavi oči. Ludost nije znala što učiniti. Pronašla je pobjednika, osećaj nad osećajima, ali ljubav je postala slijepa.

Plakala je i molila ljubav da joj oprosti i na kraju odlučila zauvijek ostati uz ljubav i pomagati joj.

Tako je ljubav ispala pobjednik nad osećajima, ali je ostala slijepa, a ludost, ludost je prati gdje god ide.

(Autor nepoznat)

Moja reakcija na članak je...
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Prethodni članakOdgovor primadoni iz fašizam free zone (6+)
Sljedeći članakIdeje koje će obogatiti prostor u kojem boravite
Zašto Hercegovka.hr? – pa zato što sam ja i Hercegovka i Hrvatica. Nema svatko tu čast, imati dvije zemlje, a opet težiti za samo jednom. Portal će biti malo drugačiji od ostalih. Pratit ćemo sve vijesti, ali uvijek sa dozom našeg prkosa i inata. Nećemo se plašiti podržati ni desne, ni lijeve, a ni centar. Slušati ćemo Vas, čitatelje, a ne krojače naših sudbina. Krojač uzima mjere, ali mi odlučujemo gdje će na kraju rezati. Nećemo nikada odstupati od naše povijesti i običaja. Kao što rekoh već prije, biti Hercegovac ili Hercegovka je stil života. Tako će i ovaj portal donijeti neki novi stil. Naše je da se potrudimo, a Vaše da nam kažete jesmo li na dobrom putu.